Очаквайте в рамките на годината нови изненади по отношение на

...
Очаквайте в рамките на годината нови изненади по отношение на
Коментари Харесай

Ай ти специалист: Очаквайте още изненади от тол системата

Очаквайте в границите на годината нови изненади във връзка с работата на тол системата, сподели пред БНР ай ти експертът и блогър Иво Мирчев.

Първият модул от тази система – електронните винетки, не работи. Сега стартира по-интересното. Очаквайте в границите на годината нови изненади във връзка с работата на системата. Очевидно се пръскат извънредно огромни суми за тази система и все пак тя даже не работи. Според мен тол системата за товарните коли няма да работи правилно. Все още няма връзка сред полицията и системата за винетките. В момента, в случай че служител на реда ви спре на пътя, той няма по какъв начин да ревизира дали имате електронна винетка, не се знае и това по кое време ще стане изобщо.

Фирмата, създала системата за електронните винетки, има сериозна виновност за случилото се, сподели той и добави обаче, че по-сериозната виновност е на страната, АПИ и съответното министерство, които на практика не са водили процеса по верния метод.

Останаха много неотговорени въпроси. Един от най-важните – какви са загубите, които ще понесе бюджетът от нефункционирането на системата. Другият значим въпрос – какви инспекции и последици ще има за виновните за този неуспех длъжностни лица. Тези оставки – това са постоянните бушони. Големият проблем в системата се прикрива с оставки на хора на по-ниски равнища, изрече мнение ай ти експертът.

Мирчев дефинира като операция от страна на АПИ обясненията, че когато толкоз огромна система потегля, е обикновено да има пречки и би трябвало да мине избран интервал, с цел да се наместят нещата. Системата употребява налична информация, акцентира той и изясни, че единственото, което се е желало, е тази информация да бъде обвързвана между тях: "Тази система не е нищо изключително. Един от доста значимите въпроси, на който няма отговор – какъв брой е платено за нея. Убеден съм, че са платени стотици хиляди, а това е система, която се построява безусловно за няколко месеца с много по-малка инвестиция. Подозирам, че българските жители ще останат в безусловно незнание във връзка с действителната стойност, платена за системата. Тя ще бъде скрита в тези 180 млн., които бюджетът е платил за тол системата ".

Иво Мирчев чака, че компанията ще бъде освободена отчасти от отговорност. Според него цялата тази обстановка слага въпроса за публичните поръчки и метода, по който те работят: "Ако една компания желае да завоюва социална поръчка, тя би трябвало да даде съответния рушвет на съответното място. Тя няма никакъв тласък да приключи плана качествено в период, защото тя знае, че хората, които я управляват, са получили пари от нея и те имат тласък тази компания да продължи да работи с тях. Това е една от аргументите системата с винетките да претърпи това крушение ".

Томислав Дончев би трябвало да поеме директна отговорност за електронното държавно управление, счита Иво Мирчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР