Очакваното от астрономи и любители частично слънчево затъмнение започва точно

...
Очакваното от астрономи и любители частично слънчево затъмнение започва точно
Коментари Харесай

Днес наблюдаваме слънчево затъмнение над България

Очакваното от астрономи и фенове отчасти слънчево затъмнение стартира тъкмо в 10 часа и 42 минути и ще продължи малко повече от два часа, оповестява БНР. От територията на България и по-голямата част от Европа явлението ще се следи единствено като отчасти закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде забележима единствено от северната част на Атлантическия океан. Жителите на Норвегия и Швеция ще видят закрито Слънцето 90 %, а в България – близо 50 %, в оптималната си фаза в 11 часа и 49 минути. Доц. Валери Голев, заместник-декан на Физическия факултет на Софийския университет сподели:

Осветеността на Слънцето ще намалее, леко ще се захлади, повече, в сравнение с при нормално светене на Слънцето. Слънцето ще бъде леко изядено, все едно, че виждате Луната, единствено че блестящо, блестящо, блестящо.

Независимо че слънчевото затъмнение не е цялостно, то не би трябвало да се следи без защитни очила, тъй като е рисково за зрението на човек.

Съгласен съм, когато е облачно времето, проблеми няма. Дори дребна част от Слънцето да не е закрита, неговата светлина е извънредно ярка и рискова.

Хората, които биха желали да видят естественото събитие с телескопи, могат да посетят обсерваторията на Софийския университет в Борисовата градина. От Астрономическата асоциация в София, ще слагат телескопи при градинката на НДК, до входа на метрото.

Свободен достъп до уредите за наблюдаване дава Астрономическият център " Проф. Владимир Шкодров " на Шуменския университет.

Астрономическата обсерватория в Ямбол ще обезпечи наблюдаване на затъмнението от двора на Математическа гимназия " Атанас Радев ". Над района слънчевият диск ще бъде на половина закрит тъкмо в 11 часа и 55 минути. Техника от обсерваторията ще бъде инсталирана за наблюдаване в двора на Математическа гимназия " Атанас Радев ", а експерти от обсерваторията ще коментират явлението, заяви шефът на Ямболската обсерватория Юлия Върбанова.

Ще организираме демонстрационни наблюдения с всичката допустима техника, която има Астрономическата обсерватория, в това число и слънчевия коронограф ще изнесем, с цел да могат жителите да се любуват на слънчевото затъмнение. Всички са добре пристигнали при ясно време. Някъде до 13 часа ще има наблюдаване.

Началото на звездното събитие в Ямбол е в 10 часа и 48 минути. От слънчевия диск Луната ще закрие 49 %.

Астрономическата обсерватория в Габрово ще приема искащи да следят частичното слънчево затъмнение. Любителите на астрономията могат да следят явлението от 10 часа и 30 минути до 13 часа.

Врачани ще създадат опит да снимат професионално етапите на частичното слънчево затъмнение през днешния ден. Фотографите, експерти и фенове, се събират в планината край града, където чакат да има добра видимост. Врачанският фотограф Васко Врачовски не за първи път снима забавни астрономически феномени:

Тази традиция и провокация да снимаме Слънцето, потегли от 1999 година, когато беше цялостното слънчево затъмнение. Тогава фотографията беше още аналогова и направихме една много сериозна организация. Оттогава това ни влезна под кожата и постоянно, когато има слънчево, лунно затъмнение и други астрономически феномени, ние се организираме и се опитваме да ги заснемем с подобаваща техника. Първо, най-просто казано, би трябвало доста дългофокусен обектив, тъй че Слънцето да се приближи и извърши целия кадър. Второ, би трябвало да се наредят доста специфични филтри, които да спрат от светлината, тъй че Слънцето да се вижда не като доста ослепителен кръг, а като монета.

Предпазните филтри са наложителни, освен при снимането на слънчевото затъмнение, само че и при наблюдението му, тъй като има огромна заплаха за зрението, припомня предизвестието на учените, врачанският фотограф. Той се надява да има добра видимост: Най-важното е да няма облаци, тъй като въпреки всичко би трябвало да го забележим Слънцето, с цел да го снимаме.

Телескоп ще бъде подложен и пред ректората на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Преподаватели и студенти от Факултета по физика и инженерни технологии на Пловдивския университет се приготвят да посрещнат предстоящото слънчево затъмнение. Деканът на факултета доцент лекар Желязка Райкова сподели, че се надява на безоблачно време и ден без дъжд, с цел да може да се наблюдава явлението.

Точно в 11 часа и 15 минути, телескопът ще бъде ситуиран пред постройката на Ректората, когато Луната ще закрие половината от повърхността на Слънцето, а другояче самото събитие стартира в 10 часа и 44 минути. Над Пловдив, затъмнението ще завърши изцяло в 12 часа и 59 минути. Разяснения за слънчевото затъмнение на място ще дава шефът на Националната астрономическа обсерватория – Рожен и учител в Пловдивския университет, Никола Петров.

От Факултета по физика и инженерни технологии също напомнят, че наблюдаването на слънчевото затъмнение крие заплаха и не трябва да се гледа без специфични защитни слънчеви филтри.

Пълното слънчево затъмнение  над Норвегия може да бъде следено ТУК

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР