Очаквано Конституционният съд за противоконституционно прилагането със задна дата на

...
Очаквано Конституционният съд за противоконституционно прилагането със задна дата на
Коментари Харесай

Заварените дългове няма да се опрощават с новата 10-годишна абсолютна давност

Очаквано Конституционният съд за противоконституционно използването със задна дата на гласуваната през ноември предходната година за частните задължения на физическите лица. Това стана, откакто при започване на февруари тази година Висшият адвокатски съвет пред Конституционен съд използването на наредбата за заварените задължения. Така, едно от главните " достижения " на предходното Народно заседание, което ГЕРБ и " Обединени патриоти " акцентираха пред гласоподавателите си - спасяването на " безконечните длъжници ", изчезва от правния мир.

Текстовете за отминалостта ще влязат в действие на 2 юни 2021 година, само че след решението на Конституционен съд от 20 април те няма да важат за, както одобриха депутатите предходната година, а ще работят единствено за нови отговорности, които следва да се натрупат след 2 юни.

Според признатите в края на предходната година текстове с приключването на 10-годишна отминалост се погасяват всички вземания против физически лица, без значение от спирането ѝ, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Това значи, че след приключването на периода от 10 години за длъжниците няма да има никакви правни последствия от обстоятелството, че не са погасили задължението си, а кредиторите им губят парите си вечно. 10-годишният период няма да тече само по време на правосъдния развой против длъжника за определяне на вземането.

Срещу измененията в Закона за отговорностите и договорите се оповестиха десетки организации , само че в последна сметка те бяха признати на практика единомислещо от Народното събрание.

През февруари адвокатурата не оспори наредбата на член 112 Закон за задълженията и договорите (тоест въвеждането на безспорната давност), а единствено параграф 2 от закона, с който се урежда моментът, от който тя ще стартира да тече за заварените случаи, обясниха тогава от.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР