Очаквано, Димитър Радев беше преизбран за шеф на Българската народна

...
Очаквано, Димитър Радев беше преизбран за шеф на Българската народна
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС преизбраха Димитър Радев за шеф на Българската народна банка

Очаквано, Димитър Радев беше избран отново за началник на Българската национална банка (БНБ) със 155 гласа " за " от депутатите на ГЕРБ , Движение за права и свободи и ПП-ДБ . Радев беше повдигнат от ГЕРБ и беше подсилен от ПП-ДБ. Това ще бъде вторият му мандат на тази позиция.

Единственият различен претендент за поста беше повдигнат от " Възраждане " - докторът по финанси от УНСС Любомир Христов . Първоначално ПП-ДБ даде поръчки, че ще издигне и своя кандидатура. След среща с Радев обаче обединението се отхвърли и заяви, че с него гледат в една посока и ще го.

Двамата претенденти Димитър Радев и Любомир Христов участваха в залата по време на дебатите. Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев сподели, че те дават отговор на критериите за заемане на поста.

Бяха обрисувани главните разлики сред тях. Докато Димитър Радев е корав покровител на присъединението на България към еврозоната най-късно през 2025 година, Любомир Христов счита, че това би било прибързано и крие опасности.

Последвалият спор обаче не беше ориентиран към квалификациите на двамата претенденти. Бяха обсъждани разнообразни тематики, като даже се стигна до предлагането на ПП-ДБ за шеф на здравната каса. Основен въпрос беше и дали и по кое време България би трябвало да влезе в еврозоната.

В началото на дебата Румен Гечев от Българска социалистическа партия сподели, че няма да каже нищо неприятно за двамата претендентите и че въпреки да ги почита, партията няма да поддържа нито един от тях. Причината по думите му е, че изборът е предупреден и политически.

„ Кандидатурата на Радев е обвързвана с чисто политически причини, а не с стопански, заради което ние ще се въздържим от поддръжка за нея “, сподели и Димо Дренчев от " Възраждане ".

ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ до огромна не участваха в дебата с няколко изключения. В края на дебата Георги Ганев от ПП-ДБ благодари и на двамата претенденти за професионално извършената полемика по време на чуванията.

„ Искам категорично да благодаря на депутатите от " Възраждане ", че показаха подобен претендент, тъй като той способства за дълбочината на този спор “, сподели той.

Димитър Радев е отпред на Българска народна банка от 2015 година , когато беше определен от Народното събрание по предложение не ГЕРБ . 6-годишният му мандат изтече през 2021 година, само че все пак той остана на поста като изпълняващ длъжността.

През 2021 година в ролята си на длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков разкри, че по времето на Димитър Радев Българската банка за развиване (ББР) е минала към Министерството на стопанската система. Като резултат са били раздадени 1 милиарда огромни заеми на осем компании.

Опит за избиране на нов началник на банката имаше през 2022 година, когато на власт беше кабинетът „ Петков “. Тогава се стигна до, а в последна сметка до избор не се стигна.

Българска народна банка упражнява банков контрол и може да контролира активността на комерсиалните банки. Тя има пълномощия във връзка с паричната политика на страната. Управителят управлява и управлява активността на Българска народна банка. Той се избира от Народното събрание и е с мандат шест години.

Междувременно Народното събрание стартира процедурата за избори и на двамата подуправители на Българска народна банка, която към момента не е завършила.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР