Очакваме възстановяването на пазара да се разшири, обхващайки по-широк кръг

...
Очакваме възстановяването на пазара да се разшири, обхващайки по-широк кръг
Коментари Харесай

Зелената индустриална революция набира скорост с водеща роля на ЕС

Очакваме възобновяване на пазара да се разшири, обхващайки по-широк кръг от браншове спрямо последните 12 месеца. Това е акцентът в световната прогноза на Schroders за 2021 година. Междувременно някои мега-тенденции ще продължат да набират скорост, споделят още анализаторите на английския асет мениджмънт колос Schroders, чийто сътрудник у нас е "Карол капитал мениджмънт "

Възстановяването на пазара ще продължи

През тази година вложителите залагаха на сигурното. Новините, че са създадени няколко ефикасни ваксини против вируса, дадоха тласък на вложителите да мислят за „ нормализиране “ и икономическо възобновяване през 2021 и 2022 година.

Инвеститорите започнаха да преглеждат капацитета за растеж на приходите и облагите в редица изостанали области, потърпевши по време на пандемията. Най-очевидните от тях са тези, понесли рестрикциите като хотели, заведения за хранене, развлекателни и туристически компании. Може да се чака, че при стабилно възобновяване, доста от тези акции ще получат сериозен подтик.

Освен това, упованията за показване на цикличните браншове като енергетиката, суровините или промишлеността са ниски и заслужават внимание, обръщат внимание от Schroders. Има и огромни структурни провокации (като енергийния преход), които ще продължат да засягат доста доста компании в тези браншове. Някои обаче ще продължат да се приспособяват и просперират, а устойчивото повишаване на световното търсене през 2021 година ще докара до забележителен растеж на приходите и облагата. Ще забележим доста разширение на добре представящите се акции следващата година, е изводът на анализаторите.

Засилващи се мега-трендове

Отделно от измененията, които Covid-19 внесе в живота ни, има и няколко трендове, които могат да повлияят значително на развиването на планетата ни.

Някои от тях - постоянно наричани „ мега-тенденции “ - не са нови: изменението на климата, нововъведенията в опазването на здравето, урбанизацията, автоматизацията и цифровизацията са настоящи тематики от известно време. Други, като резистентност, обезпечаване на храна и вода и измененията в метода на живот на потребителите, се обрисуват като значими области за нововъведения, движени от растежа на популацията и потреблението в разрастващите се пазари.

Общото при тези мегатрендове е в две съществени посоки. Първо, всички те стават по-актуални, защото човечеството гълтам все по-голяма и по-голяма част от ресурсите на Земята. На второ място, провокациите на тези трендове се срещат с бързо ускоряващите се нововъведения, задвижващи софтуерна промяна в съвсем всеки бранш. Именно тези браншове могат да са новите „ печеливши “ на пазара.

Новата зелена индустриална гражданска война бързо набира скорост с водеща роля на Европейския съюз, който сложи амбициозни цели за понижаване на излъчванията до 2030 година и Зелената договорка на Европейски Съюз, насочваща четвърт от пакета за възобновяване от 750 милиарда евро към начинания за декарбонизация. Европейският съюз се ангажира да стане чиста нулева въглеродна стопанска система до 2050 година, а Китай - до 2060 година. При Байдън е евентуално Съединени американски щати фрапантно да извърнат досегашния си курс и да предизвикват Зелена договорка, сходна на европейския модел.

Възможността за напредък е голяма и към момента недооценена, декларират анализаторите на английския асет управител. Инвестициите за изместване на транспортните средства с мотори с вътрешно горене и производството на сила от изкопаеми горива нарастват бързо и чакаме идващите 5 години да бъдат сериозни в този преход. Продължаваме да имаме вяра, че автомобилният бранш е надъхан за доста бърза и фундаментална смяна, с ускорено приемане към електрически транспортни средства. Предвиждаме проникването им да доближи 50% от световните продажби на нови коли до 10 години и в последна сметка покрай 100%, декларират от Schroders.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР