Очакваме вашата активност, за да може Черна гора да стане

...
Очакваме вашата активност, за да може Черна гора да стане
Коментари Харесай

Радев и Джуканович уговарят разширяване на сътрудничеството в образованието, туризма и енергетиката

Очакваме вашата интензивност, с цел да може Черна гора да стане по-видима за българския бизнес . Трябва с приоритет да работим за свързаността, да подобрим шосейната, въздушна връзка, да разгледаме обмена на хора, планове, капитали, начинания. Надявам се на бързи резултати за разширение обмена ни в туризма, в образованието.

Това съобщи българският президент Румен Радев при визитата си в Черна гора, където дружно със брачната половинка си Десислава Радева е на формалната аудиенция.

Посещението им стартира от историческата столица Цетине , където бяха посрещнати с публична гала от президентската двойка на Черна гора. Президентите Радев и Джуканович имаха среща на четири очи, отдадена на задълбочаването на двустранното съдействие в стопанската система, образованието, науката, нововъведенията и технологиите, партньорството в областта на сигурността и защитата, районното съдействие в Югоизточна Европа, както и европейската вероятност на Черна гора.

След срещата двамата имаха публично изказване, на което българският държавен глава разгласи, че са разискали провокациите и вероятностите в двустранните връзки. " Нашите стопански връзки са надалеч от нашите упоритости и благоприятни условия. Надявам се, че по най-бързия метод ще се произнесе смесената икономическа комисия, която да набележи нови хоризонти ", сподели Радев.

По думите му обменът на нашите млади надарени хора ще бъде този тласък, който ще форсира съдействието. Потвърждавам готовността за образование на курсанти и на студенти в нашите висши образователни заведения. Убеден съм, че нашите диалози ще имат положителни резултати, изясни той

В удостоверение на думите си президентът изясни, че връзки сред България и Черна гора имат 140 г.-годишна история. Държавното управление още тогава е имало ясна устременост, съобщи Радев.

Запитани по какъв начин се оправят с провокациите от войната в Украйна президентът сподели, че и двете страни демонстрират, че имат политика за повишение доверието . От особена значимост са и транс-регионалните планове. Обсъждахме вероятността за високоволтов кабел от Италия към Черна гора. Въпросът е по какъв начин да градим и енергийна съгласуваност, да може износът на 2000 вата електрическа енергия да бъде от изгода за нашата енергийна сигурност, сподели Радев.

" Говорим за единна европейска политика с районен акцент. Излизайки дружно на интернационалните пазари да реализираме по-добри цени, по-добри условия . Не на последно място цифровата съгласуваност. Ако имаше повече информация, тук щеше да има и повече непознати вложения и български туристи ", изясни българският президент.

По думите на черногорския хазаин - президентът Мило Джуканович Западните Балкани се доближават към европейския център. Най-голямата инвестиция за мира и стабилността в Европа е инвестицията в Западните Балкани, сподели той.

Предстои среща на Румен Радев с ръководителя на Народното събрание на Черна гора Даниела Джурович, както и с премиера Дритан Aбазович.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР