Очаква се цените на газа да поскъпнат еднократно заради спрените

...
Очаква се цените на газа да поскъпнат еднократно заради спрените
Коментари Харесай

Близо 12 на сто годишна инфлация в България, прогнозира ЕК

Очаква се цените на газа да нарастнат еднократно поради спрените доставки на синьо гориво от Русия, само че това ще бъде обезщетено от доставки от различни източници - това се споделя в огласената пролетна прогноза на Европейската комисия в частта ѝ за България. Същевременно прогнозната инфлация за тази година за страната ни е 11,9 на 100, като тя ще спадне до 5 на 100 през идната.

Руската експанзия в Украйна и глобите върху съветската стопанска система прибавят още провокации през индустриалния и комерсиалния бранш. Макар че директният експорт на страната към Украйна и Русия е относително дребен - към 1,3 на 100, общият отрицателен резултат на войната върху външното търсене ще ограничи динамичността на износа, се споделя в документа.

БВП за тази година ще намалее до 2,1 на 100, само че ще се увеличи до 3,1 на 100 следващата година. Заради отражението на високите енергийни цени върху стопанската система, компаниите ще се опитат да омекотят удара като лимитират растежа на номиналните хонорари, замразят разкриването на нови работни места и вложенията. Тази наклонност ще докара до стабилизирането на безработицата под 5 на 100.

Инфлацията на енергийните цени ще набира скорост доникъде на тази година, след което последователно ще спада и ще стигне негативна равнища през 2023 година, като постепенно ще следва предстоящото последователно намаляване на цените на газа и петрола на интернационалните пазари, се споделя още в прогнозата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР