Очаква се това да минимизира усилията на администрациитеИмаме средства, за

...
Очаква се това да минимизира усилията на администрациитеИмаме средства, за
Коментари Харесай

Е-управлението минава към централизиран модел

Очаква се това да минимизира напъните на администрациите

Имаме средства, с цел да изградим нужните информационни  системи, увери Атанас Темелков
(снимка: ДАЕУ)

П редстоят промени в осведомителните системи за е-управление, като преди всичко е прекосяването от децентрализ иран към централиз иран модел, заяви ръководителят на Държавна организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ) Атанас Темелков по време на конференция „ Ефективно и несъмнено е-управление ” тази седмица.

Имаме задоволително средства, с цел да изградим нужните информационни  системи, уточни Темелков. Централизираният модел ще включва общ работен развой за електронните услуги и споделени осведомителни запаси и ще минимизира напъните на администрациите при създаване на разнообразни осведомителни модели.

За да има резистентност на решенията, ще се минава от фрагментирани и затворени, към цялостни, софтуерно самостоятелни решения. И не на последно място – ще има проследимост и бистрота във водената от ДАЕУ  политиката за е-управление, разясни Атанас Темелков.

Той разгласи, че през тази година следва транспониране на две европейски Директиви – досегаемост на уеб страниците за хора с увреждания и единна цифрова  платформа, която в края на 2023 година би трябвало да даде 21 услуги за жителите и бизнеса.

Стратегическият фокус на ДАЕУ до 2023 година е ориентиран към електронна еднаквост за всеки и за всичко, създаване на държавния хибриден частен облак, надграждане на споделени услуги за всички администрации, даване на самодейни услуги за всеки жител, достъп до над 850 услуги през Единния портал и повишение общото равнището на киберсигурност в страната.

През 2019 година организацията вкара ново средство за е-идентификация – облачен  мобилен КЕП, с който през мобилен телефон може да се декларират и достъпват електронни административни услуги (ЕАУ) от всяка точка на света, напомни Мариана Цвяткова, шеф на дирекция „ Електронна идентификация ”.
още по тематиката
В началото на 2020 година бе построен модул за двуфакторна идентификация, който следва да бъде пуснат в употреба. Той ще дава спомагателна отбрана при определяне на самоличността на заявителите, посредством въвеждане на спомагателен код.

Държавният хибириден частен облак е умислен като мощен инструмент за ускорение процеса на разработка и внедряване на е-услуги, уточни Николай Петров, шеф на дирекция „ Единен систематичен оператор ”. ДАЕУ ще дава централизирано информационна и осведомителна среда, както и инфраструктура на разработчиците на административни услуги, което ще спести време, запаси и грижи за поддръжка на лична такава.

Споделената облачна инфраструктура е ситуирана в няколко центъра за данни, отговарящи на всички условия за сигурност. В облака се намират над 30 системи, като е-автентикация, е-връчване, системата за документооборот, RegiХ, Портала за ЕАУ, Портала за отворени данни.

С подаване на поръчка всяка администрация може да употребява услугите на електронния облак. След година и половина, достъпването на облачната инфраструктура ще става автоматизирано, посредством Портал за самообслужване. Петров прикани администрациите да употребяват рационално облачната инфраструктура, която е безвъзмездна, само че не е безкрайна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР