Очаква се регулацията на търговията с медицински изделия да предотврати

...
Очаква се регулацията на търговията с медицински изделия да предотврати
Коментари Харесай

Вкарват в регулация цените на медицинските изделия

Очаква се регулацията на търговията с медицински произведения да предотврати корупцията.

За да бъде построена електронната платформа, на първо време е належащо да се сътвори указател на медицинските произведения, сподели по време на полемика по тематиката зам.-министърът на опазването на здравето Лидия Нейчева, представена от БНР.

Изготвя се централизирана процедура, както се договарят цени на медикаменти на национално равнище, разкри тя.

В платформата ще бъдат посочени оптималните цени, а лечебните заведения ще могат да договарят цени под тях, сподели още Нейчева.

Във всяка болница са оповестени цените на всички произведения. Тези, които се заплащат от Здравната каса, те са си оповестени на нейния уебсайт, тези, които заплащат пациентите, са оповестени във всяка болница - по този начин е по закон, означи зам-министърът.

Електронната платформа за медицинските произведения ще бъде наложителна за всички лечебни заведения с държавно присъединяване, сподели още той.

Доходоносен бизнес

Най-големите здравни разноски на пациентите у нас са точно доплащанията за медицински произведения и медикаментите, като доближават до 48%, разяснява Елеонора Николова, шеф на Центъра за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност (БОРКОР).

Тя акцентира, че по този индикатор ние доближаваме даже американците, които заплащат над 50% за опазване на здравето.

Изследване на БОРКОР демонстрира, че търговията с медицински произведения е извънредно рентабилен бизнес.

Около 330 са записаните търговци на лекарствени произведения, до момента в който на медицински произведения – те са над 1100, сподели по БНР Николова.

По данни на неправителствени организации, които Николова заяви, към 400 млн. лв. се въртят годишно в бизнеса с медицински произведения, като 200 млн. от тях наложително се заплащат от джоба на българския жител.

НЗОК възвръща доста дребен размер от средствата, които се използват, посочи Николова.

Около 330 са записаните търговци на лекарствени произведения, до момента в който на медицински произведения – те са над 1100...

В България този бранш е напълно отвън надзор, показа шефът на БОРКОР.

Всичко е оставено на свободния пазар, т.е. на волята и въображението на търговци и лекари, които постоянно се договарят между тях, заключи Николова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР