Очаква се НАТО да удължи днес с една година мандата

...
Очаква се НАТО да удължи днес с една година мандата
Коментари Харесай

Очаква се НАТО да удължи днес с една година мандата на генералния си секретар Йенс Столтенберг

Очаква се НАТО да удължи през днешния ден с една година мандата на генералния си секретар Йенс Столтенберг, споделиха дипломати, представени от Ройтерс.

През последните седмици към този момент се появиха индикации, че Столтенберг ще остане на поста. Решението ще бъде взето публично от непрекъснатите представители на страните членки на НАТО през днешния ден, обявиха през вчерашния ден четирима дипломати, поискали да останат анонимни.

Бившият норвежки министър председател преведе Организацията на Северноатлантическия контракт през редица рецесии, откогато стана неин общоприет секретар през 2014 година През последните месеци той сплоти НАТО в поддръжка на Украйна, като в това време поставя старания да предотврати ескалацията на войната в директен спор сред алианса и Русия, отбелязва Ройтерс.

Предвидено бе 64-годишният Столтенберг да остане общоприет секретар на НАТО до края на септември. Сега обаче той евентуално ще продължи да извършва своите функционалности още 12 месеца.

През февруари генералният секретар на НАТО сподели, че не се стреми към удължение на мандата си. Държавите от алианса обаче по този начин и не реализираха консенсус за негов правоприемник. Като евентуални кандидати бяха споменавани английският министър на защитата Бен Уолъс, декларирал намерено упоритостите си за поста, и датската премиерка Мете Фредериксен, която от своя страна разгласи обществено, че не е претендент, напомня Българска телеграфна агенция.

Следващата седмица НАТО се събира на среща на върха във Вилнюс. Основна тематика на форума в литовската столица на 11 и 12 юли ще бъде поддръжката за Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР