Очаква се Лукойл България да внесе до края на седмицата

...
Очаква се Лукойл България да внесе до края на седмицата
Коментари Харесай

Служебният кабинет очаква Лукойл да внесе 100 млн. лв. авансов данък до седмица

Очаква се " Лукойл България " да внесе до края на седмицата предплатено в бюджета до 100 млн. лева върху свръхпечалбата си. Това сподели в понеделник служебната министърка на финансите Росица Велкова .

През ноември на взаимна конференция със служебното държавно управление компанията с кабинета да заплати към 700 млн. лева налог в България през идната година, в случай че износът на горива от рафинерията в Бургас не бъде неразрешен. Това изискване опонира на възбраната на Европейския съюз за импорт на съветски нефт, която беше въведена след началото на съветската военна експанзия против Украйна.

Велкова сподели, че не ѝ е известно да има смяна в позицията на компанията по въпроса.

Поради характерното географско разположение на България, беше планувана специфична дерогация (изключение) на възбраната за импорт на недопечен петрол и на петролни артикули за стеснен интервал. Изключението обаче износа на модифицирани петролни артикули към други страни членки.

, че България не може да продава съветски нефт на трети страни, в това число в случай че е модифициран.

Уговорката със служебния кабинет планува съветската рафинерия „ Лукойл Нефтохим Бургас “ да трансферира цялата си икономическа активност в България и да заплаща налозите върху облагата си в страната. В подмяна на това кабинетът даде обещание да разреши на компанията да продължи да внася съветски нефт до края на 2024 година, както и да изнася артикули, добити от преработката на съветския петрол.

Според служебното държавно управление износът на горива, получени от модифициран съветски петрол, не е нарушаване на изискванията на дерогацията. То твърди, че е неразрешен единствено износът на недопечен нефт и петролни артикули, импортирани от Русия в България, а не на горива, създадени в рафинерията в България от съветски петрол. Кабинетът твърди, че е приказвал с Европейската комисия по въпроса.

В началото на декември служебният кабинет " Лукойл Нефтохим " да изнася артикули от модифициран съветски нефт до 5 март 2023 година и анулира възбраната за експорт на нефтопродукти, създадени от съветски петрол от 5 декември, наложена от държавното управление на Кирил Петков.

Във вторник в дневния ред на Народното събрание са включени два законопроекта за разискване на първо четене, свързани с " Лукойл ". Първият, който е на Движение за права и свободи, предлага възбрана за износа на недопечен петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Вторият, на " Демократична България ", предлага страната да поеме оперативния надзор на рафинерията на съветската компания в Бургас.
 Как  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес

Източник: svobodnaevropa.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР