Очаква се до края на 2023 г. да има завършен

...
Очаква се до края на 2023 г. да има завършен
Коментари Харесай

Строежът на Националната детска болница ще започне в началото на 2024 г.

Очаква се до края на 2023 година да има приключен архитектурен план на Националната детска болница, градежът ѝ да стартира при започване на идната година и да продължи към две години и половина. Това стана ясно по време на днешната ревизия на терена, избран за строителство на лечебното заведение, от страна на служебния министър-председател Гълъб Донев, здравния министър доктор Асен Меджидиев и районния министър Иван Шишков.

„ Българските деца заслужават да имат високотехнологична многопрофилна национална детска болница, в която да се оферират най-съвременните способи за лекуване “. Това съобщи пред публицисти служебният министър председател Гълъб Донев.

„ Това, което направихме и съм горделив освен аз, а и цялото служебно държавно управление е, че единствено в границите на три месеца служебното държавно управление имаше решение с избора на терен за строителство на Националната детска болница. Това решение, зад което застава цялото държавно управление, е с градивното подпомагане на Министерство на здравеопазването, Министерство на регионалното развитие и на Столична община “, разяснява Донев.

Той акцентира, че теренът е на доста положително място, наоколо до парк и наоколо до минерален извор, което по думите му благоприятства развиването и на рехабилитационен център на болничното заведение. „ Така че, веселя се, че служебното държавно управление и да разгласи този обект като обект с национално значение слага към този момент действителната реализация на този план “, уточни министър председателят.

Гълъб Донев заяви още, че както Европейската капиталова банка, по този начин и израелски специалисти са поели уговорката да окажат безплатна експертна помощ по оценката за строителството на Националната детска болница.

От своя страна служебният здравен министър доктор Меджидиев съобщи: „ Надявам се началото на идващия месец да разчистим терена и до края на годината да се успее да имаме приключен архитектурен план и идната година да стартира градежът “.

Той уточни, че следва пътешестване до Израел за среща с специалистите там и посещаване на две от най-големите им детски лечебни заведения. Предстои също по този начин посещаване във Англия, откъдето доктор Меджидиев заяви, че е получил персонална покана по тяхна самодейност и където също ще се прави консултация по отношение на разбора на дейностите по построяването на болничното заведение.

Министър Шишков пък изброи в резюме идните действия по разчистването на терена и акцентира: „ Теренът е задоволително необятен и подобаващ за болница. В момента се проектира и построяването на околовръстен път, тъй че ще има по-добър достъп до квартала. Може би ще може да се провежда пряк транспорт до метрото. Има наоколо минерална вода, газ, ток, т.е. това е безусловно проведена територия “.

Той удостовери, че се чака градежът на лечебното заведение да стартира при започване на 2024 година и добави, че строителството на сходен вид болница би трябвало да отнеме към 2-2,5 години.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР