Очаква се днес Софийският градски съд да обяви присъдата за

...
Очаква се днес Софийският градски съд да обяви присъдата за
Коментари Харесай

Хронология на едно убийство: Как беше разплетен пъзелът на престъплението в Борисовата градина

Очаква се през днешния ден Софийският градски съд да разгласи присъдата за Йоан Матев, обвиняем за убийството на 15-годишния Георги Игнатов през юни 2015 година в Борисовата градина в София.

Прокуратурата изиска оптималната планувана от закона присъда - 12 години затвор, защото все още на закононарушението Йоан Матерв е бил малолетен.

Ето и цялата последователност от датата на убийството до през днешния ден:

2 юни 2015 година

Столицата е разтърсена от злокобно ликвидиране измежду бял ден в Борисовата градина. 15-годишният Георги Игнатов е открит мъртъв на скамейка в парка.

Съдебните лекари откриват прободна рана, нанесена с нож, която е засегнала жизненоважни органи. Няколко дни след убийството Министерство на вътрешните работи популяризира фрагменти от охранителна камера в региона, която е запечатала хипотетичният причинител. Така стартира издирването на " самотния бегач ".

Кадрите са обработени в допълнение от специалисти от ФБР в опит да бъде открита самоличността на младия мъж. Разследващите ревизират разнообразни версии – от любовен сюжет, сборичкване на последователи на спортни клубове до въоръжен обир .

2016 година

Съученичка на подсъдимия Йоан Матев се свърза с приятелката на убития Георги и признава, че младежът на фотографията наподобява на възпитаник от частната езикова гимназия " Езиков свят ".

Година и половина след убийството изправени пред съда към момента липсват, а близки и другари не престават да търсят правдивост.

22 февруари 2017 година

Изненадващо, пъзелът е развързан. Полицията задържа Йоан Матев и брат му Марсел по оперативна информация. Още в деня на ареста по-малкият брат - Марсел разпознава " самотния бегач " и споделя пред психолог за убийството.

Подсъдимият за убийството в Борисовата градина Йоан Матев е наръгал Георги Игнатов, с цел да му вземе джобните пари .

Изборът на жертвата е станал изцяло инцидентно. Това излиза наяве от думите пред съда на престъпния психолог Мария Раданова, която е разпитвала по-малкия брат на Йоан - Марсел. Той е минал през детектор на лъжата, а резултатите са посочили съпричастност споделя още Раданова.

Така ножът, с който прокуратурата твърди, че е погубен Георги, е о ткрит покрай мястото на престъплението в шахта . Оръжието е дълго 31 см, острието му е 18,5 см. То е намерено със засъхнала тиня.

Според описа на Марсел Йоан е купил ножа през 2014 година Експертизата обаче не открива ДНК материал по него, а братът, който е основен очевидец в процеса, се възползва от правото си да не дава показания пред съда.

По време на делото в съда са разпитани учители и възпитаници от гимназията, в която е учил Йоан Матев. В залата излиза наяве, че е имало всеобщи съмнения към Матев, само че директорката наредила да не се разяснява случая.

Свидетели даже настояват, че най-малко три учителки с изключение на директорката са знаели и са обсъждали , че момчето от видеото е Йоан.

Съученичка твърди, че на 2 юни към 13 часа вижда Матев в " Езиков свят " по какъв начин прибира в раницата си черно яке и си мие лицето, а държанието му било притеснително.

След този ден Йоан стопира да върви на учебно заведение. Оттогава почнала и образната му смяна – качил килограми , характерът му също бил изменен. По време на процеса Матев също промени няколко пъти външния си тип.

10 април 2020 година

Йоан Матев е освободен под домакински арест с гривна за наблюдаване . Няколко месеца по-късно престъпният психолог Тодор Тодоров описа в съда, че психологическият профил, който изготвил година преди да има още обвинен, съвсем изцяло съответствува с този на подсъдимия Матев.

12 март 2021 година

6 години след убийството, магистратите би трябвало да сложат завършек на правосъдния развой с решението си за обвинения Йоан Матев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР