Очаква се 470 млн. лв. да бъдат събрани във фонд

...
Очаква се 470 млн. лв. да бъдат събрани във фонд
Коментари Харесай

Очакват 470 млн. лева приходи във фонд Енергийна сигурност

Очаква се 470 млн. лева да бъдат събрани във фонд " Сигурност на електроенергийната система " през 2018 година Това е планувано в бюджета на фонда, утвърден от Министерския съвет. Близо половината от тези доходи - 220 млн. лева, се чака да бъдат от продажба на квоти въглеродни излъчвания , оповестиха от Министерския съвет.

Със събраните средства ще бъдат покривани разноските на Националната електрическа компания . Ще бъдат покривани разноските в това число и за минали регулаторни интервали, произлизащи от статута й на публичен снабдител съгласно Закона за енергетиката.

Фонд " Сигурност на електроенергийната система " бе основан през юли 2015 година Целта му е да покрие разноските на публичния снабдител, който би трябвало да покрие отговорностите за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени.

По закон във фонда се събират по 5% от месечните доходи от продажба на електрическа енергия на производителите и вносителите в страната , от таксите за достъп и транспорт на електрическа сила и природен газ, както и от достъп и запазване на природен газ. Във фонда постъпват и приходите от продажба на квоти излъчвания парникови газове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР