Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на епидемията от коронавирус,

...
Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на епидемията от коронавирус,
Коментари Харесай

Очаква ли ни втора вълна на епидемията от COVID-19

 Очаква ни втора, доста по-унищожителна вълна на епидемията от ковид, предизвестяват немски учени и молят никога да не се избързва с разхлабването на ограниченията. " Същото беше и с испанския грип. "

Твърде рано е за оптимизъм в рецесията с ковид, предизвестяват двама немски учени. Според техните преценки, втората вълна на епидемията може да се окаже доста по-унищожителна от първата, написа " Сега ".

Вирусологът от берлинската клиника " Шарите " Кристиан Дростен и епидемиологът Михаел Майер-Херман предизвестяват, че в случай че рестриктивните мерки, въведени поради ковид, бъдат облекчени прекомерно рано, има огромна възможност от втора вълна на епидемията. И тази втора вълна може да развие непредвидена мощност.

В изявление за " Тагесшпигел " Майер-Херман изяснява, че при коефициент на репродукция 1 - т.е., когато един болен заразява единствено един различен човек, за основаването на така наречен стаден имунитет биха били нужни цели 25 години.

Ясно е, че сходно нещо е недопустимо. Още повече, че сега към момента няма ваксина. Затова ученият пледира за поддържането на строги ограничаващи ограничения, с които вирусът да бъде " пресъхнал ". Това значи да се поддържа коефициент на репродукция от 0,2 или 0,3. В противоположен случай, твърди Майер-Херман, ще би трябвало да живеем с рестриктивните мерки още дълго време.

" В момента, в който разхлабването на ограничаващите ограничения надмине избрана граница, още веднъж ще се сблъскаме със мощно разгръщане на заразяванията ", предсказва епидемиологът. В този случай, съгласно него, ще се повторят обстановки като тези в Италия или Ню Йорк и тогава по насила още веднъж ще се стигне до цялостна парализа на публичния живот.

Вирусологът Кристиан Дростен също се притеснява, че разхлабването на ограниченията в Германия може да докара до фрапантно увеличение на броя на инфектираните. В Туитър Дростен написа, че при коефициент на репродукция 1 вирусът не изчезва, а продължава да тлее неусетно под похлупака на ограничаващите ограничения.

Пред " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " ученият споделя, че броят на инфектираните, които се лекуват в берлинската болница " Шарите ", от седмици насам нараства, а интензивните отделения последователно стават все по-пълни. " Това развиване буди угриженост ", споделя вирусологът и предизвестява, че в случай че коефициентът на репродукция още веднъж се вдигне над 1, епидемията може да се развихри с нова и доста по-унищожителна мощ.

Списание " Фокус " цитира и тези думи на Дростен: " Това са развития, до които ще се стигне съвсем неизбежно. Това не са някакви спекулации. Наистина чакам да се стигне до такава степен ". При такова стичане на събитията лечебните заведения в Германия могат да се окажат мощно претрупани. " Толкова претрупани, колкото в този момент не можем да си представим ", прибавя Дростен.

Вирусологът твърди, че тази заплаха е напълно действителна и дава за образец испанския грип, разразил се през 1918 в края на Първата международна война.

И тази зараза плъзва в началото единствено на обособени места, след това, през летните месеци, отслабва, в това число и заради въведените карантинни ограничения, само че продължава да тлее под повърхността. Така се стига до втората вълна на епидемията, която отнася множеството от десетките милиони жертви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР