Очаква ни грипна вълна след празниците - в края на

...
Очаква ни грипна вълна след празниците - в края на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: В края на януари и началото на февруари идва пикът на грипната епидемия

Очаква ни грипна вълна след празниците - в края на януари и първите седмица на февруари. Тази прогноза направи основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев по Нова ТВ.

" Започват да се завръщат вируси и грип, чието разпространяване беше забавено от COVID-19. Това се следи освен в България, само че и в цяла Европа. През последните две години, налагайки ограничения, ограничихме разпространяването на голям брой заразни заболявания, най-много на респираторни. Чисто конкурентно, когато един вирус има капацитета да бъде епидемиологичен, той завзема терен и избутва всички останали ", акцентира той.

По думите му най-честите заразни заболявания са намалели със 7 до 10 пъти. „ С отдръпването и по-лекото протичане на COVID-19 те се завръщат. По отношение на свинския грип, който беше засечен тази седмица, има циркулация, само че чакахме този вариант, който е част от антигрипната ваксина. Който е съумял да се имунизира - може да бъде сигурен, че в огромна степен е защитен ", акцентира той.

„ Грипът не е безобидно заболяване. Това, че е всеобщо публикуван и всяка година се срещаме с него, не значи, че не би трябвало да му обръщаме задоволително внимание. Разбира се съпоставяне с ковид - във връзка с тежест, затруднения и смъртност - не може да става. Но при грипа доста зависи какво е моментното положение на организма. За един грипът ще мине като леко неразположение за ден два. за различен може да се стигне до пневмония или менингит и даже хоспитализация ", уточни доцент Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор предвижда, че възможна грипна вълна може да ни засегне след празниците. „ Към момента в България имаме първите изолирани случаи, само че сме надалеч от някакви епидемиологични стойности. те евентуално ще се случат след празниците, когато ще създадем условия за разпространяване. И базирайки се на досегашната статистика - краят на януари и първите седмици на февруари се чака пикът на болестта ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР