Обявяването на кандидатурата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС)

...
Обявяването на кандидатурата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС)
Коментари Харесай

Отпуск или оставка: какво да правят кандидат-президентите

Обявяването на кандидатурата на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов късно в петък (1 октомври) за президент (издигнат от предприемчив комитет на " Правосъдие за всеки " ) провокира въпроси и разискване ще би трябвало ли той да подаде оставка (макар мандатът му да изтича през февруари 2022 година и Висшия правосъден съвет да стартира процедура за избор на наследник). С възможна негова оставка са свързани и периоди за приемането й във Висш съдебен съвет и регистрацията за изборите. Повече за предстоящата поддръжка от " Демократична България " за кандидатурата му -.

Такива въпроси породиха и към, който ще бъде подсилен от ГЕРБ.

Препубликуваме тълкуването на доцент Наталия Киселова, експерт по конституционно право от профила й от " Facebook ".

В момента вървят кандидат-президентски безредици. Но нито Ректорът, нито ръководителят на Върховен касационен съд, съгласно мен, би трябвало да подават оставка сега. Малко правна уредба:

1) В Изборния кодекс има специфична норма за обвързване записаните претенденти да излизат в отпуск:

Чл. 161. (1) Кандидат, който е държавен или локален орган или заема работа в администрацията на държавен или локален орган, като се изключи претендент за общински консултант, наложително употребява по собствен избор неплатен длъжностен отпуск или заплатен годишен отпуск за времето от регистрацията до оповестяване на резултатите от изборите.
(3) Отпускът се зачита за трудов или длъжностен и застрахователен стаж.
(4) Ако регистрацията бъде заличена, отпускът се прекъсва от деня на заличаването. Когато заличаването е анулирано, се счита, че отпускът не е преустановяван.
(5) Разпоредбите на алинея 1 не се ползват за министър-председателя, заместител министър-председателите, министрите, народните представители, президента и вицепрезидента на републиката. Техните компетенции не престават и след регистрацията им като претенденти.

2) Има възбрана за издигане на претенденти от партии и обединения за избрани категории лица в Избирателния кодекс (дали е вярно е различен въпрос):

Чл. 158. Не може да бъдат посочвани и регистрирани като претенденти от името на партии и обединения военнослужещите от въоръжените сили, чиновниците в дипломатическата работа, чиновниците от Министерството на вътрешните работи, Държавна организация " Разузнаване ", Националната работа за защита и Държавната организация " Технически интервенции ", държавните чиновници от Държавна организация " Национална сигурност ", съдии, прокурори и следователи, както и други лица, за които със закон е неразрешено участие в политическа партия. Тези жители може да вземат участие в изборите като самостоятелни претенденти.

3) Малко разширително бива тълкувана възбраната в Закона за правосъдната власт, само че няма спънка за самостоятелни претенденти, издигнати от предприемчив комитет:

Чл. 195, алинея 1, т. 6, Съдия, прокурор и следовател, до момента в който заема длъжността си, не може да членува в политически партии или обединения, в организации с политически цели, да прави политическа активност, както и да членува в организации или да прави действия, които засягат независимостта му.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР