Обявено е извънредно положение 24 души са загинали в горските

...
Обявено е извънредно положение 24 души са загинали в горските
Коментари Харесай

Огнена стихия бушува в Гърция има десетки жертви

Обявено е изключително състояние

24 души са починали в горските пожарите, вилнеещи към гръцката столица Атина, заяви по малкия екран представител на гръцкото държавно управление, представен от Франс прес. В региона на Атина е оповестено изключително състояние поради пожарите. Повечето жертви са попаднали в огнения капан в региона на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си, добави представителят. Ранените са над 150 души, 11 от тях тежко, 16 от потърпевшите са деца. Според спешния щаб, основан в българското посолство в Атина, към този момент няма сигнали за потърпевши наши сънародници, оповестява NOVA.
" Време е за битка против пламъците ", съобщи по-рано министър председателят Алексис Ципрас, който редуцира визитата си в Мостар, в Босна, с цел да се върне в Атина. 600 пожарникари и 300 коли са били разгърнати през вчерашния ден по трите огнени фронта. Гърция изиска интернационална помощ за битка с огнената буря. Пожарите бушуват и от двете страни на Атина. Пламъците са овъглили ферми и гори. Хората са били принудени да избягат на плажовете, откъдето да бъдат евакуирани с кораби на военноморските сили, яхти и риболовен лодки, съобщи АП. По този метод са били избавени над 700 души, добавя ДПА.
Според представителя на Бърза помощ пожарите са изненадали хората и нещата са се случили прекомерно бързо, съобщи АП. Повечето от пожарите са били сложени под надзор през нощта, откакто мощните ветрове са отслабнали, отбелязва ДПА.
Температурите в Гърция доближават денем 40 градуса по Целзий и съгласно метеорологичната работа изискванията ще останат сложни и през днешния ден.
По предписание на заместник-министъра на външните работи в българската дипломатическа задача в Атина е образуван спешен щаб, който ще бъде разполагаем на българските жители, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят подпомагане, при положение на нужда: +30 6937 096 220. До момента обаче, няма български жители, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за наранени или бедстващи наши сънародници в резултат на пожарите, отбелязва NOVA.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР