Обвинявайте Холивуд, медиите и дори някои учители по история за

...
Обвинявайте Холивуд, медиите и дори някои учители по история за
Коментари Харесай

6 исторически факта, които са напълно неверни

Обвинявайте Холивуд, медиите и даже някои учители по история за това, че не престават да популяризират тези изцяло нелепи и голословни „ обстоятелства ”.

1. Клеопатра не е била египтянка, а гъркиня

Клеопатра принадлежала на династията на Птолемеите, фамилия от гръцки генезис, която управлявала Египет след Александър Македонски. Семейството й в реалност отказвало да приказва езика на локалните –  тя била първата, която го научила. Погрешната визия за нейния генезис евентуално е пристигнала от метода, по който тя се представяла пред популацията – като олицетворение на египетската богиня Изида.

2. По време на египетския плен евреите не са строили пирамидите

Според израелския историк проф. Амихай Мазар този мит е станал известен в резултат на мнения, направени от някогашния министър-председател на Израел по време на визитата му в Египет през 1977 г.  „ Евреите не са строили пирамидите, тъй като в интервала, в който са строени пирамидите, още не е имало еврейски народ, ” прецизира ученият пред Аssociated Press. Египтяните сами са си ги построили. „ Митът за робите, които строят пирамидите, е нещо уместно за Холивуд и таблоидите. Светът просто не може да повярва, че пирамидите са строени без напън и насилствен труд, единствено от преданост към фараоните ”, на собствен ред изяснява шефът на Египетския музей в Берлин.

3. Викингите не са носили шлемове с рога

Археологическите свидетелства не дават никакви данни за рогати шлемове. Запазаните остатъци от античните воини по-скоро сочат, че множеството от тях са влизали в борба гологлави или със напълно леки шлемове, показва History Channel.

Популярният облик на здравеняците, влизащи в борба с рога на главите очевидно датира от 19.век, когато шведският художник Густав Малстрьом включва тези облици в картините си. Някои от оперите на Вагнер също включват костюми с рогати шлемове.

4. Колумб не е разкрил Америка

Колумб е дебаркирал на Карибите и е изследвал земите на Централна и Южна Америка, уверен, че е разкрил по-прекия път за Индия. Кракът му в никакъв случай не е стъпвал в Северна Америка и все пак в Съединени американски щати празнуват деня на Колумб всяка година. Освен това още древногръцкия математик Питагор през шести век преди нашата епоха е знаел, че Земята е кръгла. Смята се, че Колумб е възнамерявал плаването си, употребявайки копие от Птолемеевата „ География ”, която включвала теории за сферичната форма на Земята.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР