Обвиненият за източването на данни от Националната агенция за приходите

...
Обвиненият за източването на данни от Националната агенция за приходите
Коментари Харесай

Прокуратурата: В служебния компютър на Кристиян Бойков има папка "Търсене за бивол"

Обвиненият за източването на данни от Националната организация за приходите (НАП) Кристиян Бойков е съхранявал данни на премиера Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Това заяви прокуратурата в писмо до медиите, като прецизира, че то е в отговор на изказванията на 20-годишния мъж пред медиите след стартирането му от ареста. Според държавното обвиняване от събраните досега доказателства може да се твърди, че в служебния компютър на Кристиян Бойков е била налична базата данни на Национална агенция за приходите преди разпространяването ѝ в интернет пространството.

Прокуратурата показва още, че три дни преди публикуването на данните, сред 10 и 12 юли, на служебния компютър на Бойков са правени търсения в тази база данни с единни цивилен номера на няколко души, като цялата събрана информация е била съхранена във файл, който се споделя " Търсене за бивол ".

Именно в този файл са открити данните на Борисов, Цацаров и Пеевски. Непосредствено преди търсенето за тях тримата е направено и такова за адвокатска адвокатска фирма " Авиора консулт ", която е свързвана с доближения до Пеевски юрист Александър Ангелов. Информацията за адвокатската фирма също била съхранена в досието " Търсене за бивол ".

Според прокуратурата Бойков е търсил в базата данни на Национална агенция за приходите единния цивилен номер на евродепутата Емил Радев. Резултатите от тези търсения пък разменил с различен човек.

" За следствието на този стадий няма подозрение, че Кристиян Бойков е създател и пропагандатор на писмото до медиите, чийто създател се показва за " неизвестен съветски хакер ". Продължава работата по декриптиране на конфискуваните материални доказателства. Предстоят дейности по следствието, свързани и с вероятното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица ", приключва писмото на прокуратурата.

По-рано през днешния ден заместител основният прокурор Иван Гешев разгласи, че водещата версия на прокуратурата е, че арестуваният за източването на данните е изпълнявал разпореждане на шефовете си, а компанията, в която работи - TAD Group, се занимава киберрекет.

Гешев, който през вчерашния ден беше номиниран за нов основен прокурор, посъветва Кристиян Бойков да остане самичък някъде на мрачно, да призове инстинкта си за самозапазване и да реши дали да спомага на прокуратурата, или да си понесе отговорността.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (59)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР