Обвинен в изтезания генерал от ОАЕ беше избран за президент

...
Обвинен в изтезания генерал от ОАЕ беше избран за президент
Коментари Харесай

Обвинен в изтезания генерал от ОАЕ стана президент на Интерпол

Обвинен в изтезания военачалник от ОАЕ беше определен за президент на Интерпол в четвъртък, оповестиха от международната полицейска организация, предава БГНЕС.  Генерал Ахмед Насер Ал Раисии, началник на силите за сигурност на Обединените арабски емирства, ще поеме значително церемониална и доброволна роля. Генералният секретар на Интерпол Юрген Сток е този, който се занимава с ежедневното ръководство на организацията. През 2019 година Сток получи втори петгодишен мандат.

През последните месеци против генерала от ОАЕ бяха подадени тъжби за " изтезания " във Франция и Турция. Домакин на общото заседание на Интерпол тази седмица е Истанбул. Назначението следва великодушното финансиране от страна на ОАЕ на основания в Лион, Франция, орган и обвиняванията, че Абу Даби е злоупотребил със системата на Интерпол за по този начин наречените " червени вести " за търсени обвинени, с цел да преследва политически дисиденти.

Трима членове на Европейския парламент изпратиха писмо с дата 11 ноември до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да предупредят за въздействието, което назначението на генерала ще има върху Интерпол. " Изборът на военачалник Ал Раиси ще подкопае задачата и репутацията на Интерпол и ще засегне съществено способността на организацията да извършва дейно своята задача ", пишат те.

През октомври 2020 година пък 19 неправителствени организации, измежду които и ``Хюман райтс уоч``, показаха угриженост по отношение на възможния избор на Ал Раиси, който описаха като " част от апарата за сигурност, който продължава систематично да преследва мирни критици ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР