Обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за

...
Обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за
Коментари Харесай

Държавата ще поема специализацията на медиците срещу ангажимент за работа у нас

Обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на компетентност и продължителното образование за цялостен живот на медиците да бъдат за сметка на държавния бюджет, при изискване, че те поемат отговорност за избран интервал от време да работят в България. Такава поръчка направи здравният министър Кирил Ананиев пред парламентарната здравна комисия в четвъртък в отговор на въпрос на депутата от Движение за права и свободи доктор Нигяр Джафер.

По думите на Ананиев се водят диалози с министъра на финансите това да стане допустимо с бюджета за 2019 година

По-късно неговият заместител Бойко Пенков изясни пред публицисти, че концепцията е страната да поеме заплатите и образованието на специализантите в дефицитни специалности като патоанатомия, педиатрия, микробиология, обща медицина против задължението да подпишат контракт, че ще работят най-малко три години в болничното заведение, в която са специализирали. Възможна е и алтернатива самичък да си плащаш специализацията и да не бъдеш обвързван с контракт.

Сега лечебните заведения би трябвало да поемат по 2, 3 или 4 заплати на специализантите в другите специалности, само че казусът е, че доста от тях нямат пари за заплати на специализанти и надлежно не афишират места. Пенков даде образец, че в годината преди да влезе изискването, че лечебните заведения ще заплащат на специализантите, са били поискани места за 500 души, а когато разбрали, че те ще им заплащат заплати, лечебните заведения редуцирали броя до 200 души.

Паралелно с това към момента приключват хора по заварения остарял ред, при който на специализантите не се плащаше, а настрана те плащаха такса всеки месец за образованието си.

Все още не е ясно дали в диалозите на Ананиев и финасовия министър се планува страната да поеме изцяло и таксите за образование на студентите по медицина.

От Движение за права и свободи показаха подготвеност да поддържат новия ред, при който страната да поеме изцяло образованието, квалификацията и преквалификацията на медиците против избран ангажимент за работа у нас, с цел да стартират да се вземат решение проблемите с дефицита на фрагменти в избрани специалности и райони.

Пред депутатите Ананиев даде поръчка електронната рецепта да влезе в действие до края на годината, а доникъде на 2019 година – единната осведомителна здравна система.

Той изясни, че при поемането на управлението на ведомството екипът му е имал забележки към техническото задание на системата, в което всеки модул е бил самичък за себе си и по тази причина то е било променено, като се чака в края на юни да бъдат оповестени публичните поръчки за обособените модули.

За да няма закъснение поради обжалвания, Министерство на здравеопазването е помолило Комисията за защита на конкуренцията да преглежда с приоритет жалбите по публичните поръчки на ведомството.

Ананиев заяви още, че се чака на следващия ден Надзорният съвет на НЗОК да прегледа писмото за удължаването на болничния лист на шефа проф. Камен Плочев и по-късно да го препрати на Народното събрание, който да вземе решение дали да приключи предварително пълномощията му.

Законът за здравното обезпечаване дава опция за предварително преустановяване на пълномощията на шефа на НЗОК при справедлива неспособност да извършва отговорностите си за период, по-дълъг от три месеца. Тази алтернатива в закона ще бъде употребена, защото Плочев отхвърля самичък да си подаде оставката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР