Обтегнатите отношения с Турция биха могли да се подобрят, ако

...
Обтегнатите отношения с Турция биха могли да се подобрят, ако
Коментари Харесай

Германия смъмри Турция, настоя да спре провокациите в Източното Средиземноморие

Обтегнатите връзки с Турция биха могли да се подобрят, в случай че Анкара спре " провокациите ". Това разгласи Германия, като засяга противозаконните (от позиция на Европейския съюз) турски сондажи за нефт в Средиземно море, осведоми " Франс прес ".

" Що се отнася до сондажите на Турция в Източното Средиземноморие, ние имаме доста ясна позиция - интернационалното право би трябвало да се съблюдава, така че прогрес в връзките сред Европейски Съюз и Турция е вероятен единствено в случай че Анкара спре провокациите в Източното Средиземноморие ", посочи немския външен министър Хайко Маас по време на посещаване в Атина.

Турските сондажи край Кипър би трябвало да спрат , отсече немският първи посланик.
 Армията на Турция пъчи мускули в Средиземно море
Армията на Турция пъчи мускули в Средиземно море

Анадолската организация назова игрите " проява на мощ "

Европейски Съюз е неудовлетворен от противозаконното сондиране на Турция за нефт и газ край крайбрежията на Кипър, както и от дейностите на Анкара в поддръжка на приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Либия и обвиняванията, че държавното управление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ерозира правата и демокрацията в Турция.

Египетският парламент през вчерашния ден даде зелена светлина за вероятно потребление на войски отвън границите на страната, ход, за който Маас означи, че може да " ескалира " проблемите.

Налице е също по този начин безпокойствие от посоката, която Турция - към момента номинално претендент за присъединение към Европейски Съюз - взе при Ердоган, като решението за превръщането на емблематичната черква " Света София " в Истанбул в джамия е най-новият източник на разногласия.
 Източното Средиземноморие – новият газов „ Клондайк”?
Източното Средиземноморие – новият газов „ Клондайк ”?

Завръщането на Русия в източното Средиземноморие е стратегическа цел. Това разрешава на Москва да се самопокани на трапезата на великите и да има директен достъп до всички основни рецесии

Има апели от някои страни Турция да бъде осъдена за някои или всички тези разногласия, само че ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел, който пътува до Анкара за договаряния с турските управляващи през предходната седмица, акцентира нуждата от понижаване на напрежението посредством разговор.

Маас също настоя за " значимостта " да се поддържат отворени каналите за разговор с Турция, " стратегически значима " страна във връзка с НАТО и миграцията .

Германия, която пое ротационното шестмесечно председателство на Европейския съвет на 1 юли, също слага миграцията високо в дневния си ред.

" Искаме общ европейски отговор по въпроса за миграцията ", посочи немският външен министър.

Турция, която приютява близо 4 млн. сирийски бежанци на своя територия, упреква Европейски Съюз, че не съблюдава всички свои задължения според противоречивото съглашение от 2016 година за битка с трафика на хора в подмяна на финансова помощ.

През февруари Ердоган разгласи отварянето на границата с Гърция, което провокира стичането на десетки хиляди бежанци на границата.
 Кипър упрекна Турция в кражба на данни за сондиране на средиземноморска газ
Кипър упрекна Турция в кражба на данни за сондиране на средиземноморска газ

Така съумява да изпрати транспортен съд до съответно място, определено от фирмите Eni и Total
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР