Обстановката в енергетиката е много тревожна породи неизвестността пред бъдещите

...
Обстановката в енергетиката е много тревожна породи неизвестността пред бъдещите
Коментари Харесай

Хиновски: Няма подписан договор за втечнен газ, кабинетът да поднови доставките от Газпром!

Обстановката в енергетиката е доста тревожна породи неизвестността пред бъдещите доставки.

" Ниска енергийна сигурност " се назовава от експертите, сподели за БНР енергийният специалист Иван Хиновски. Според него в обществото ни има " три типа боязън ".

„ Фактът, че „ Булгаргаз “ губи монопол върху вноса на природен газ тормози страната. И с съображение, тъй като целият бизнес се придвижва в лоното на търговците на природен газ. Втората група страхове е в промишлеността. Те споделят: „ Не ни интересува по каква скица, за нас е значимо да има газ и на допустима цена “. Третата група сме ние, потребителите. Не ни интересува геополитика, желаеме на ниска цена парно “.

Трябва да се търси диверсификация на газовите доставки, безапелационен е Хиновски. Необходима е сигурност „ 2 по 100 “ или „ 3 по 100 “ – два или 3 източника, всеки от които може да обезпечи 100% от доставките, с цел да може да се избира най-хубавата цена и да не подвластен от спотовите пазари.

В предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ Хиновски беше безапелационен, че дълготрайните контракти са „ убийствени за България “, тъй като цената на газа ще стартира да спада след няколко месеца.

„ Това с вноса на LNG е значимо да се осъществя. Трябва да възстановим и междусистемната съгласуваност с Турция. Това е една огромна запаса. Третата посока, в който никой не влага изпитание – би трябвало да се помъчим да отклоним част от потока азерски газ за Италия, който е 8.5 милиарда Това е допустимо, тъй като Италия към този момент има огромни доставки от Африка. Въпрос на геополитика е “, акцентира той.

За риска да не получим седемте танкера с полутечен газ

„ Има риск, в случай че не се подпише този контракт. Има оферта, която не е на етап обвързваща оферта. Офертата става действителна и стартира да се осъществя, когато има двустранно подписан контракт. Това е огромното закононарушение на предходното министерство, което се туткаше 4 месеца и не направи това, което е най-важното. В района има доста газ ", безапелационен е Хиновски.

„ В енергийните среди имаме информация, че даже „ Роснефт “ е почнал да оферира газ на доста конкурентни цени, на доста много ниски цени и може да влезе. Въпросът е за професионални контакти и опция за реализация в скоро време. В момента внасяме колкото ни би трябвало. Пълним „ Чирен “. Защо не питате предходния министър какъв е този газ. Той е съветски, от „ Газпром “, единствено че се внася посредством търговци, “ изясни специалистът.

" Булгаргаз " би трябвало да получи опция за доставки на равнище публичен снабдител.

„ Трябва да държим отворена вратата със „ Газпром “, тъй като там имаме заплаха да нагазим в едно арбитражно дело, от което имаме заплаха да загубим доста пари, а е известно в България, че постоянно губим такива каузи, “ акцентира той.

Служебното държавно управление би трябвало да опита да възвърне доставките от „ Газпром “:

„ Предишното държавно управление към този момент го е направило. То е почнало договаряния, само че не си признава. То е изпратило един анекс към контракта, който в действителност съставлява фаза на договаряния с „ Газпром “. Паралелно с това би трябвало да се подпише контракт за междусистемна съгласуваност с Турция. Незабавно, “ акцентира Хиновски.

Капитан далечно корабоплаване Христо Папукчиев акцентира, че ден преход на танкер за полутечен газ коства към 150 000 $ „ плюс минус 10 000 $ дневно “, които също би трябвало да бъдат включени в цената.

„ Оферти има всевъзможни. Можем да си го позволим, само че тези неща не се вършат от през днешния ден за на следващия ден, а най-малко една година напред, тъй като договорите дори за използването на терминалните услуги, за LNG, са за година, след това за разбивка на месец и така нататък А след това и за самите кораби. Те не са свободни. Те са със декларирани доставки, линейно корабоплаване пристанище – терминал “.

Папукчиев разяснява, че LNG е със стандартизирано наличие на метан и пречистено и попита какъв „ микс “ ще получаваме тогава.

„ Да не се окаже същия газ, който идва от тръбата на „ Газпром “, а пък висококачественото гориво остава някъде да обслужва енергийните планове на Германия, на Италия или на прилежащите страни “.

Той разяснява, че няма данни нито един от членовете на спешния щаб за газовите доставки в миналото в живота си да е договарял доставка на транспортен съд с газ.

„ Това са морски товари, които от десетки години наред си имат строго избрани правила “.

Към сметките би трябвало да бъде прибавена и такса за терминала в Гърция – към 150 000 $, разяснява той.

„ Сложете и разноските за обслужване - освен терминалните и агентийските тъй наречените Сложете още 100-тина хиляди $. И назад маршрута на танкера, тъй като когато се прави бизнес, чартърът не включва единствено еднократна доставка. Нали танкерът би трябвало да се върне. Накрая може да се окаже, че цената на доставката е почти 1/3 от цената на газа, за която приказваме. Оттам стартират сметките, “ изясни кап. Папукчиев.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР