Общопрактикуващите лекари от София протестираха за по-добри условия на работа.

...
Общопрактикуващите лекари от София протестираха за по-добри условия на работа.
Коментари Харесай

Лични лекари: Оставаме в стачна готовност


Общопрактикуващите лекари от София стачкуваха за по-добри условия на работа. Днес по обяд те излязоха пред постройката на Министерство на здравеопазването. Освен мартеници по случай днешния празник, те бяха закичени със сини ленти в символ на неодобрение.

Личните лекари оповестиха, че са внесли протестна декларация до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, в която са показали своите претенции. Те бяха безапелационни, че остават в протестна подготвеност и ще стачкуват още, в случай че не бъдат направени измененията, за които упорстват.

Отмяна на 24-часовото разположение на пациента, 7 дни в седмицата, 365 - в годината, против 11 стотинки на месец, понижаване на административната тежест и нарастване на потребителската такса. Това са част от нещата, за които упорстват джипитата. "Такава активност, като се изключи че има смешно възнаграждение, е невъзможна да се случи, тъй като никой не може да бъде лекуван по телефона ", изясни доктор Гергана Николова пред Bulgaria ON AIR.

"Всички документи, които би трябвало да попълним, лишават от времето, належащо да отделим на пациента, а точно лечебната активност, която би трябвало да бъде свършена в кабинета ", акцентира тя.

Министър Кирил Ананиев предложения представители на протестиращите на диалог в своя кабинет. По-късно неговият екип популяризира публична позиция във връзка митинга, от която излиза наяве, че въвеждането на електронно опазване на здравето ще понижи административната тежест на лекарите. В тази връзка министерството работи по основаването на осведомителна здравна система. С нея, по думите на заместник-министър Жени Начева, издаването на предписания и посоки, поддържането на регистри и отчитането на джипитата ще се улесни.

Свързани публикации.. Подписаха Националния рамков контракт 0 Напрежение измежду общопрактикуващите лекари 0 Софийските джипита излизат на митинг 0

„ Единодушни сме, че би трябвало да се понижи административната тежест посредством свързване на обществените регистри и вътрешен продан на данни. До края на годината напъните ни в тази посока ще дадат осезаеми за вас резултати “, сподели от своя страна заместник-здравният министър Бойко Пенков.

По мотив отчитането на персоналните лекари, Начева даде обещание на протестиращите да се запознае с опциите за облекчение на въпросните процедури. Доколкото отчитането с касови бележи, екипът на Ананиев уточни, че е късно за нови оферти, които имат финансово изражение.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР