Общо 68 от 368 болници в Румъния извършват дейността си

...
Общо 68 от 368 болници в Румъния извършват дейността си
Коментари Харесай

Доклад на Сметната палата на Румъния поставя проблемите на здравеопазването им

Общо 68 от 368 лечебни заведения в Румъния правят активността си в здания, издигнати преди 1900 година, а 54 % от лебечните заведения нямат компютърен томограф или ядрено-магнитен резонанс. 239 здания от общо 3040 в румънската социална здравна мрежа са с първа степен на сеизмичен риск и са застрашени от сриване. Това демонстрират данните от документ на Сметната палата на Румъния, изпратен до президентството, Народното събрание, държавното управление и Министерството на здравеопазването. В отчета от 64 страници, представен от румънския уебсайт Диджи24, се проучва ръководството на човешките запаси и болничната инфраструктура в Румъния в интервала 2014-2021. 

От публикуваната информация излиза наяве, че 46 % от лечебните заведения в страната не са лицензирани от Инспектората за изключителни обстановки. Често постройките имат проблеми със узаконяването за пожарна сигурност, съобщи Българска телеграфна агенция. 

С две изключения (болницата за незабавна помощ в Яш и Регионалния онкологичен институт в Яш), за посочения интервал няма построени здравни звена с нови кревати. Повечето пари за рационализация и ремонт в държавните лечебни заведения са от средства от локалните бюджети (47 процента) и от държавния бюджет (30 процента). Най-голям дял от парите за вложения са предопределени за закупуване на здравна инсталация, надлежно 75 %, а разликата от 25 на 100 от общо отпуснатите средства е за строителство, рационализация, подсилване и ремонт.

В документа се слага и проблеми на организацията в румънската здравна система.

„ На ниво Министерство на здравеопазването не са известни данни за мрежата от лечебни заведения, работещи към други министерства, нито за лекари с лимитирана квалификация; употребяваните от Министерството на здравеопазването данни и информация не са включени в интегрирана база данни и не се употребяват за осъществяване на разбори, въз основа на които да се вземат решения в здравната система “, написа в отчета на Сметната палата, представен от Диджи24.

В отчета се слага и казусът с дефицита на лекари. Румъния е на предпоследно място в Европейския съюз със приблизително 304,7 лекари на 100 000 поданици, до момента в който Гърция, която е на върха на класацията, има съвсем двойно повече лекари на 100 000 поданици, надлежно 610,4. На национално равнище междинната степен на претовареност на свободните медицински длъжности в Румъния е 70 %. Няма проект за назначение на профилиран личен състав, който да обезпечи нужното обслужване на пациентите, се споделя в документа.

Авторите на документа припомнят, че „ в Румъния няма Център по изгаряния, който да може да лекува доста тежки случаи, нито медицински центрове за възобновяване на пациенти, претърпели тежки изгаряния, а единствено функционални звена, които могат да лекуват единствено случаи до избрана трудност “.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР