Общо 60 души са задържани, а 11 049 откраднати артефакта

...
Общо 60 души са задържани, а 11 049 откраднати артефакта
Коментари Харесай

България участва в операция "Пандора VII" срещу крадено изкуство и исторически ценности

Общо 60 души са арестувани, а 11 049 откраднати артефакта са открити и конфискувани при огромна интернационална акция против трафик на изкуство и културно-исторически полезности, извършена в 14 европейски страни. Операцията, извършена от Европол и Интерпол, е ръководена от испанските управляващи и носи името " Пандора VII ". Операция Пандора, която започва за първи път през 2016 година, е годишна интервенция на правоприлагащите органи в Европа.

Разследването е извършено от 13 и 24 септември 2022 година и по време на оперативните дейности са осъществени няколко хиляди инспекции на разнообразни летища, пристанища и гранично-пропускателни пунктове, както и в аукционни къщи, музеи и частни къщи, оповестяват от " Европол ".

 Открит е римски мраморен бюст на жена, за който се счита, че съставлява Салонина Матидия, племенницата на римския император Траян.
© europol.europa.eu

Открит е римски мраморен бюст на жена, за който се счита, че съставлява Салонина Матидия, племенницата на римския император Траян.

В хода на интервенция " Пандора VII " е било извършено и двуседмично " киберпатрулиране " през май и октомври, по време на което са осъществени над 8 495 онлайн инспекции и са иззети 4 017 откраднати предмета. Продължава следствието по към 130 случая и се чакат още конфискации и арести, оповестиха от организацията.

По време на акцията се избавени и възобновени редки откраднати артефакти и културно-исторически полезности. Сред тях са 77 антични книги в Италия, които италианските служби за отбрана на културното завещание (Arma dei Carabinieri) са иззели от онлайн пазар. Книгите са били откраднати от архива на манастир.

Открит е римски мраморен бюст на жена, който е открит от Гражданската армия (Guardia Civil) в Севиля, Испания. Смята се, че скулптурата съставлява Салонина Матидия, племенницата на римския император Траян.

Сред откритите полезности са 3 073 старинни монети, конфискувани от платформа за онлайн продажби от полската полиция. Отделно са открити и 117 дакийски и римски монети, които са открити от румънските управляващи. Монетите са изчезнали откакто археологически обект е бил ограбен.

Намерени и конфискувани са 48 религиозни статуи и други религиозни артефакти, които са открити от португалските управляващи. Смята се, че тези предмети са свързани със серия от 15 обира, осъществени в църкви в северна Португалия сред 1992 и 2003 година Освен тях са открити още 41 религиозни предмета (икони, корнизи за олтари и др.), които са били иззети от гръцката полиция след обиск в парцел в Гърция.

Други 13 археологически артефакта (сред които и бижута), откраднати в Руската федерация, са били открити и конфискувани в пощенски клон в Босна и Херцеговина.

В огромната интернационална интервенция Пандора VII са взели участие Австрия, България, Чехия, Хърватска, Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция и Босна и Херцеговина. От Европол показват, че са изиграли основна роля в осъществяването на цялата интервенция като службата е съдействала за бърз и елементарен продан на информация и аналитична и оперативна поддръжка.

 Намерени и конфискувани са 48 религиозни статуи и други религиозни артефакти, които са открити от португалските управляващи.
© europol.europa.eu

Намерени и конфискувани са 48 религиозни статуи и други религиозни артефакти, които са открити от португалските управляващи.

Интерпол, от своя страна, е предоставила сигурна информационна система I-24/7, с която е свързала страните на Балканите и Европейския съюз, участващи в обмена на информация. Участвал е и специалист от Интерпол, който е съдействал с инспекция на полезностите и артефактите в базата данни на интернационалната организация за откраднати творби на изкуството, за идентифициране на предмети, които са били откраднати, както и за информации за предмети и полезности, които към момента липсват.

Служителите на място са употребявали и ID-Art - мобилното приложение на Интерпол за идентификация на откраднати културно-исторически полезности и артефакти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР