Общо 1 153 проверки на предлаганите маслинови масла и растителни

...
Общо 1 153 проверки на предлаганите маслинови масла и растителни
Коментари Харесай

БАБХ провери качеството на зехтина на пазара

Общо 1 153 инспекции на предлаганите маслинови масла и растителни масла примес извърши Българската организация по сигурност на храните в страната.

Извънредната тематична инспекция се организира в обекти за произвеждане и/или бутилиране на зехтин, супермаркети и хранителни магазини, хранилища за търговия на едро и дребно и централни хранилища на комерсиалните вериги в страната.

Издадени са 22 наставления за забрана на фалшив зехтин и са формирани 3 акта за определяне на административно нарушаване. Общо 2 542 броя бутилки от 0.5 литра и от 1 литър са възбранени.

От БАБХ са открили, че на пазара се оферират десетки типове зехтин най-вече от Гърция, само че също по този начин и от Испания, Италия и Португалия , които се доставят от търговски компании -разпространители.
 БАБХ: Няма халогенирани разтворители в зехтина на българския пазар
БАБХ: Няма халогенирани разтворители в зехтина на българския пазар

В България няма акредитирана лаборатория за сходен разбор

Агенцията регистрира наклонност за огромно многообразие на пазара, като преобладаващи са продажбите на " Маслиново масло от маслиново кюспе " и " Маслиново масло, формирано от рафинирани и необработени маслинови масла " .Предлагат се и висококачествените " Маслиново масло Екстра virgin " и " Маслиново масло Virgin ".

Обобщените резултати демонстрират, че има доста усъвършенстване във връзка с сходството на маслиновите масла в комерсиалната мрежа с условията на европейското законодателство.

От БАБХ регистрират доста понижение на издадените наставления поради неотговарящи артикули. През тази година те са едвам 22, до момента в който през 2017 година са били общо 183 броя.

Най-често установените несъответствия са свързани с етикетирането - не е посочена категорията на зехтина, липсва информация на етикета на български език, не са посочени данни за генезис, производител или дистрибутор.

Проверката е открила и предложение на пазара на по този начин наречените " Салатени миксове " с неразрешени съставки. Било е установено съществуване на смеси от зехтини и слънчогледово олио с вложени оцветители, консерванти и ароматизанти. Несъответстващите хранителни артикули са изтеглени от пазара и са пренасочени за заличаване.

Целта на инспекциите е да се откри дали се съблюдава законодателството за храните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР