Общият показател на бизнес климата през май 2021 г. се

...
Общият показател на бизнес климата през май 2021 г. се
Коментари Харесай

Значително подобряване на бизнес климата у нас

Общият индикатор на бизнес климата през май 2021 година се повишава с 12,4 пункта по отношение на април вследствие на позитивните отзиви на стопанските ръководители от всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През май бизнес климатът в индустрията нараства с 11,3 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Според тях актуалната индустриална интензивност се усъвършенства, като и упованията им за идващите три месеца са тя да се усили.  Несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене от чужбина, незадоволителното търсене от страната и факторът „ други “ остават главните спънки за активността в бранша. Относно продажните цени в индустрията мениджърите предвиждат те да останат без смяна през идващите три месеца.

В строителството бизнес климатът се покачва с 13,6 пункта вследствие на усъвършенстваните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Анкетата регистрира и повишаване на получените нови поръчки през последния месец, което е съпроводено и с по-оптимистични упования за активността през идващите три месеца. Най-сериозните проблеми за развиването на бизнеса в бранша не престават да бъдат несигурната икономическа среда, дефицитът на работна мощ и конкуренцията в сектора. Същевременно е записано и повишаване с 11.0 пункта на отрицателното въздействие на фактора „ цени на материалите “. Мениджърите плануват известно покачване на продажните цени, въпреки преобладаващата част от тях да чакат те да запазят своето ниво през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно се повишава с 15,6 пункта, което се дължи на позитивните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца също се усъвършенстват. Основните фактори, ограничаващи активността на предприятията, остават несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене и конкуренцията в сектора, макар че през последния месец се регистрира понижение на негативното им влияние. Относно продажните цени търговците плануват леко покачване, въпреки по-голяма част от тях да чакат те да останат без смяна през идващите три месеца.

В бранша на услугите бизнес климатът се усилва с 10,0 пункта вследствие на по-благоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Подобряват се и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги. Основните проблеми за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и факторът „ други “. По отношение на продажните цени в бранша на услугите упованията на мениджърите са те да запазят своето ниво през идващите три месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР