Общите предизвикателства на фона на постоянните глобални и регионални заплахи

...
Общите предизвикателства на фона на постоянните глобални и регионални заплахи
Коментари Харесай

Регионалната сигурност акцент в министерската среща ЕС-Западни Балкани

Общите провокации на фона на непрекъснатите световни и районни закани за сигурността бяха акцент на срещата в Брюксел на въшните министри от Западните Балкани и държавите-членки на Съюза, която се организира под председателството на висшия представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност Жозеп Борел.


На срещата Борел акцентира смисъла на единството и мощното съдействие на Европейски Съюз с сътрудниците от Западните Балкани за създаване на резистентност и поощряване на мира и стабилността на континента, като добави, че Съюзът счита страните кандидатки за участие за доверени сътрудници във външната политика, политиката за сигурност и защита, в това число и когато става въпрос за осъществяване на решенията на Европейски Съюз в тези сфери.

Както заяви Съветът на Европейски Съюз, на срещата бяха разисквани провокациите в района и неговото европейско бъдеще в миг, когато политиката на разширение на Съюза набра нов подтик и след неотдавнашното приемане на отчетите на Европейската комисия за разширението, които правят оценка напредъка на всеки сътрудник на Европейски Съюз.

Жозеп Борел означи продължаващата мощна политическа, техническа и финансова поддръжка на Европейски Съюз за всички претенденти и евентуални претенденти за участие, с цел да им помогне да напреднат в основни политически, институционални, обществени и стопански промени, като уточни за образец новия проект на Европейска комисия за стопански напредък на Западните Балкани.


Заместник-външният министър Фатмире Исаки, албанският министър на Европа и външните работи Игли Хасани, босненският министър на външните работи Елмедин Конакович, косовският вицепремиер и министър на външните работи и диаспората Доника Гервала-Шварц, сръбският министър на европейската интеграция Таня Мишчевич и министърът на външните работи на Черна гора Филип Иванович, участваха в полемиките.

Борел разгласи в " X ", че Европейски Съюз желае да включи района в своя развой на взимане на решения, както за външната политика, по този начин и за политиката на сигурност, преди участието на страните в блока, добавяйки, че „ мястото на Западните Балкани е в Европейски Съюз “.

" Искаме да интегрираме района в нашия развой на взимане на решения още преди присъединението, в това число решения по отношение на външната политика и политиката на сигурност. Мястото на Западните Балкани е в Европейски Съюз ", акцентира Борел.


По-рано Борел съобщи, че задачата на срещата с сътрудниците от Западните Балкани - Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Черна гора, е Съюзът, демонстрират какъв брой значим е този район за Брюксел.

Той акцентира, че някои страни от района не се преценяват с общата външна политика и политика за сигурност на Европейски Съюз по отношение на Руската федерация. Върховният представител настоя това да се промени. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР