Общинското дружество Център за градска мобилност обяви поръчка за 5.9

...
Общинското дружество Център за градска мобилност обяви поръчка за 5.9
Коментари Харесай

София дава 6 млн. лв. за дигитализация на паркирането, без да е ясно какво се иска

Общинското сдружение Център за градска подвижност разгласи поръчка за 5.9 млн. лева без Данък добавена стойност по-малко от два месеца преди локалните избори В нея се приказва за цифровизация на съществуващи и въвеждане на нови услуги, без да излиза наяве напълно какво тъкмо се има поради Краткият период за кандидатстване и условията към претендентите също са проблемни
Какво си представяте като чуете, че услугите за паркиране в столицата ще се цифровизират? Може би приложение, което демонстрира налични паркоместа в обособените зони и в общинските паркинги, или пък разнообразни благоприятни условия за заплащане и така нататък Не това обаче наподобява да в предмета на на солидната стойност от 5.9 млн. лева без Данък добавена стойност с дългото име " Дигитализация на съществуващи услуги и даване на нови цифрови услуги за събиране, обработка, разбор, продан и визуализация на данни за ръководство и надзор на паркирането ".
Общинското сдружение Център за градска подвижност разгласи поръчка за 5.9 млн. лева без Данък добавена стойност по-малко от два месеца преди локалните избори В нея се приказва за цифровизация на съществуващи и въвеждане на нови услуги, без да излиза наяве напълно какво тъкмо се има поради Краткият период за кандидатстване и условията към претендентите също са проблематични
Какво си представяте като чуете, че услугите за паркиране в столицата ще се цифровизират? Може би приложение, което демонстрира налични паркоместа в обособените зони и в общинските паркинги, или пък разнообразни благоприятни условия за заплащане и така нататък Не това обаче наподобява да в предмета на на солидната стойност от 5.9 млн. лева без Данък добавена стойност с дългото име " Дигитализация на съществуващи услуги и даване на нови цифрови услуги за събиране, обработка, разбор, продан и визуализация на данни за ръководство и надзор на паркирането ".

Всъщност, какви тъкмо действия планува тази поръчка, оповестена от общинското сдружение за превоза на София - Център за градска подвижност (ЦГМ), не е изключително ясно. Заданието е мъчно разбираемо даже за хора, работещи в IT бранша. Говори се за интеграция на системи, нови услуги и прочие, без да излиза наяве какво тъкмо желае възложителят. В търга очевидно има и доза неотложност - разгласен е по-малко от два месеца преди локалните избори. Срокът за кандидатстване по нея бе един месец, като има рецензии и за изискванията към претендентите и конкуренцията. Новото остаряло Ако приказваме за услуги при паркиране - ЦГМ към този момент има значително основани няколко такива, като п, услугата " Паркирай и пътувай ",. Те до момента са се случвали без публични поръчки, т.е. за суми под границата от 30 хиляди лева, и са работещи.

В поръчката в този момент обаче се планува и съоръжение за 20 автомобила, които да могат да наблюдават за контрола - евентуално по сходство на към този момент оборудваната кола на ЦГМ в София, въведена по пилотен план.
Прикачен файл

Реклама
За да разбере какво тъкмо се желае в поръчката за 6 млн. лева, както и какви нови услуги мисли да вкарва столицата и по какъв начин ще усъвършенства съществуващите, " Капитал " изпрати въпроси до транспортното сдружение. Към момента - две седмици по-късно, към момента няма получен отговор (когато и в случай че бъде получен подобен, медиата ще опише в детайли за проекта). " Какво е желал да каже създателят "? В заданието се приказва за усъвършенстване на съществуващи услуги, " осъвременяване и улеснение на достъпа на жителите до услугите, свързани с паркиране, " възстановяване на потребителското прекарване посредством цялостна цифрова промяна на услугите ", " даване на потребителите на модерни способи за възнаграждение на услугите, свързани с паркиране ", " повишение на събираемостта на вземанията за платено паркиране " и други сходни, без да излиза наяве кои услуги тъкмо се имат поради.
Никой не може да ме убеди, че за ЦГМ е извънредно значимо да пуснат тази социална поръчка два месеца преди ГЕРБ да изгубят кметското място и болшинството си в общинския съвет на София. Не разбирам за какво е това бързане от тяхна страна. Симеон Ставрев
общински консултант, "Демократична България "

" Въпреки че документите е цели 80 страници, в нея има доста неразбираеми неща и общи думи като " цифровизация ", " интеграция ", " оптимизация " и така нататък Като програмист съм виждал доста неприятни задачи на софтуерни артикули и те са тъкмо такива - без ясно конкретизирани параметри. Как тъкмо, освен това състояние, е избрана прогнозната стойност на публичната поръчка от 5.9 млн. лева? Защото аз оставам с усещането, че мечтаните действия и функционалности от ЦГМ могат да костват и в пъти по-малко ", разяснява общинският консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев.

В последните най-малко пет години общината не е вложила средства в сходни инициативи и липсва новаторски метод. И в този момент да вземем за пример в заданието не се включват съществуващите паркинги и бъдещите такива, по които се работи.
От 2020 година ЦГМ издава и неприсъствени фишове, за което закупи също особено съоръжение Фотограф: Надежда Чипева
От изискванията другояче се схваща, че съществена ще бъде интеграцията на съществуващи системи на Центъра за градска подвижност, като една такава е така наречен ИАСУТД, или автоматизираната билетна система, която струваше 100 млн. лева на София. Иначе тя към момента се изплаща и не е благосъстоятелност на общината, което слага въпроса по какъв начин може да се реализира интеграция с нея.
Реклама
а

Може би повече следящи коли? По-разбираемата част на заданието включва хардуер. Предвижда се закупуването на устройства, камери за различаване на номера, информационно съоръжение, таблети, които да се конфигурират в 20 коли на ЦГМ. Това прилича към този момент изпълнен пилотен план на сдружението - в края на 2020 година то пусна особено оборудвана кола, която да следи по този метод за контрола в зоните за платено паркиране.
По улица " Шишман " погрешно спрелите коли са постоянно срещана панорама Фотограф: Велко Ангелов
Изискването за камерите е да разпознават регистрационните номера на най-малко 80% при целесъобразна скорост на придвижване до 30 км/час. Справка демонстрира, че за тези параметри има и безвъзмездни софтуери, които могат да се употребяват, като платените оферират известност над 90%. Макар и към този момент да има една такава оборудвана кола, от ЦГМ припознават тази софтуерна опция в заданието като " нов развой, който да разрешава автоматизирано различаване на регистрационни номера на ППС посредством конфигурирано съоръжение върху преносим състав "., като последните данни приказват, че моделът е сгрешен.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР