Общинският съветник в Благоевград Калоян Ханджийски поиска оставката на кмета

...
Общинският съветник в Благоевград Калоян Ханджийски поиска оставката на кмета
Коментари Харесай

Общинар иска оставката на кмета на Благоевград заради кризата с боклука

Общинският консултант в Благоевград Калоян Ханджийски изиска оставката на кмета на общината Атанас Камбитов поради рецесията с боклука, пред която е изправен градът. Според Ханджийски общината ще би трябвало да заплати 3 млн. лева за това, че новото хранилище за боклуци не е било построено в точния момент.

Заради старите сметища, които не дават отговор на условията на Европейския съюз, няколко общини в областите Благоевград и Пазарджик могат да се окажат в бедствено състояние. От 1 януари 2018 година общините Кочериново, Рила, Бобошево и Симитли в област Благоевград ще останат без сметища.

Вчера министърът на околната среда и водите Нено Димов разяснява въпроса. По думите му към този момент са издадени заповедите на районните инспекции по околна среда за затварянето на всички депа, които не дават отговор на европейското законодателство. Димов напомни и че на съвещание на Министерския съвет беше признато решение, с което се указва на общините, които към момента нямат приключени нови депа, къде могат да депонират боклука, в случай че не сключат контракти.

Миналата седмица кметът на Благоевград Атанас Камбитов изясни, че общината е пред банкрут поради проблем с боклука. Въпреки че общините в региона имат подписани контракти за превозването на боклука до други депа, Камбитов изясни, че неуреден остава въпросът за финансовия разход по превозване на отпадъците и таксите, които общините би трябвало да заплащат. По думите на кмета този разход би трябвало да се поеме от страната, тъй като в противоположен случаи общините ще банкрутират.

Пред bTV през днешния ден Камбитов изясни, че от 1 януари боклукът от Благоевград ще се транспортира в прилежащи общини - в Сандански и Разлог, където 10% от потенциала на депата се освобождават за потребностите на общините, които са пред бедствено състояние. " В края на януари започваме да сторим ново хранилище на стойност 23 млн. лева, което има период на осъществяване 233 дни ", изясни още кметът.

Относно поисканата оставка Камбитов уточни, че е направено всичко допустимо за построяването на новото хранилище, само че процедурата е била забавена от обжалване от " псевдозелени ". Кметът също по този начин даде обещание, че таксата боклук няма да се подвига, а по града няма да има затрупани кофи с отпадък.
Той добави че ще изиска държавна помощ за покриване на изключителните разноски, които ще зародят.

По мотив изключителните разноски на общината, които я изправят пред банкрут, и по отношение на решението на Министерски съвет боклукът да се извозва до прилежащи депа, на 20 декември, сряда, news.bg запита община Благоевград дали е открито решение на казуса за финансовия разход по превозване на отпадъците и таксите, които общините би трябвало да заплащат. До момента отговор от общината няма.

Директорът на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Благоевград Ангел Георгиев изясни, че по този проблем страната ни към този момент има една неоправдателна присъда, като е реализиран компромис с Европейска комисия депата да се затворят на 31 декември 2017 година. " След това, в случай че продължат да се експлоатират старите депа, съдът ще ни постанови имуществена глоба, допускам, в огромен размер ", добави той.

В Пазарджик хранилище за боклук има. То обаче не може да проработи в период, поради обжалване на процедурата по желание на компания, която да оперира депото. Това слага пред рецесия няколко общини в региона - Пазарджик, Батак, Брацигово, Велинград, Лесичево, Пещера, Септември и Белово.

Областният шеф на Пазарджик Стефан Мирев съобщи пред БНР, че не е изключено да се разгласи отчасти бедствено състояние от 1 януари 2018 година По думите му той е изискал от общините да бъдат свикани общинските щабове за отбрана при злополучие. На днешното съвещание ще стане ясно каква е обстановката във всяка една община.
Мирев изясни и че по-късно ще свика и регионалния щаб за отбрана при бедствия, с цел да се направи повсеместен разбор на обстановката по общини и да се вземе решение дали е належащо оповестяването на отчасти бедствено състояние или всяка една община ще се оправи сама с казуса. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР