Общинският съветник от Пазарджик и координатор на Републиканци за България

...
Общинският съветник от Пазарджик и координатор на Републиканци за България
Коментари Харесай

Атанас Шопов: Спряхме продажбата на Бабина гора

Общинският консултант от Пазарджик и координатор на Републиканци за България за региона Атанас Шопов изрази насладата си от обстоятелството, че с помощта на мощния публичен напън кметът на града Тодор Попов е дал обратно за продажбата на Бабина гора. Това оповестиха от пресцентъра партията.

Припомняме, че тя е ситуирана върху 803 декара в землищата на няколко села от община Пазарджик и съставлява естествено залесил се регион с богато многообразие от растителни типове. Освен че е един от последните естествени зелени филтри наоколо до Пазарджик, гората е и естествено обиталище за отглеждане на дребен и междинен дивеч. Срещу желанието на кмета да продаде гората на безценица се оповестиха стотици жители, ловци и природозащитници. Остра бе и реакцията на няколко кмета на села, както и общински съветници, които заплашиха кмета Тодор Попов, че ще подадат оставки в случай че това се случи.

" Ако продаваш 803 декара за 1 280 000 лева, обаче подаряваш с това на бъдещия покупател дървен материал на стойност 1 200 000 лева, тогава какъв брой ще завоюва Общината? Скъпи другари и съграждани, ние успяхме! Доказахме, че силата на общността е по-голяма от капризите на всеки самозабравил се политик “, споделя Атанас Шопов.

Остра реакция е имало и от няколко кметове на села, както и общински съветници, които са заплашили Тодор Попов, че ще подадат оставки в случай че това се случи.

Вероятно това е едната повода той да се изплаши и да отдръпна предлагането си. Друга допустима причина е излязлата експертна оценка, че в случай че бъде осъществена такава продажба Общината ще бъде ощетена, защото няма да бъде включена в продажбата цената на дървения материал, а единствено на самия парцел за гората 1 282 000 лева " Ако от 1 282 000 лева (предложена от кмета цена за гората) извадим сумата от 1 200 000 лева (реална цена на дървения материал, която услужливо е спестена на купувача) това прави излишък от 82 000 лева, който остава действително за Общината от цялата договорка за 803 декара. 82 000 лева разграничено на 803 декара = 102 лв. за декар. И с цел да е още по-ясно, в случай че не бяхме спрели договорката Общината щеше да продаде парцела за цена от 10 стотинки за квадратен метър. Математиката е точна просвета и не лъже.

Успяхме дружно и спряхме продажбата на гората. Засега! “, сподели общинският консултант от Пазарджик. Атанас Шопов изрича признателност към всички за поддръжката за тази идея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР