Общинският съветник от групата на Патриотите-ВМРО“ Асен Даскалов повдигна темата

...
Общинският съветник от групата на Патриотите-ВМРО“ Асен Даскалов повдигна темата
Коментари Харесай

Асен Даскалов повдигна темата с ползването на гробищните паркове в Русе

Общинският консултант от групата на „ Патриотите-ВМРО “ Асен Даскалов повдигна тематиката за положението на русенските гробищни паркове „ Чародейка “ и „ Басарбово “ посредством свое настоятелно запитване към кмета Пенчо Милков на последната сесия на Общински съвет – Русе.

Поставените въпроси касаят всеки русенец.

Даскалов подсети, че според член 6, алинея 1 от Наредба № 13 на Общински съвет – Русе за организация и ръководство на гробищните паркове на територията на община Русе те се ръководят и опазват от Общинско дружество „ Обреден дом – Русе “. В член 12, алинея 2 от същата разпоредба е посочено, че целогодишното разчистване и поддържане на гробните места и прилежащите им елементи е обвързване на правоимащите, което те извършват персонално или посредством трети лица. Съгласно член 10, алинея 2 от наредбата правото на гробоползване може да бъде продължавано за период от 15 години или за безконечни времена при възнаграждение на съответната такса, избрана от Общински съвет – Русе с Наредба 16, само че при изискване, че гробното място е постоянно поддържано от грижовника.

„ Към момента положението на гробищните паркове е неприятно. Немалко наши съграждани са възпрепятствани да стигнат до гробните места на покойниците си заради непочистени и буренясали сектори, макар че извършват отговорностите си по член 10, алинея 2 от Наредба № 13 да почистват и поддържат гробните места и прилежащите им елементи в качеството си на грижовници. “, сигнализира Даскалов, прилагайки 10 броя настоящи фотоси и задава следното запитване към кмета, касаещо действия и отговорности на Оперативна програма „ Обреден дом – Русе “:

1. Колко акта за определяне на административни нарушавания са формирани от избраните от кмета на Община Русе чиновници на Оперативна програма „ Обреден дом – Русе “ през 2022 година по отношение на несъблюдение на отговорностите, избрани в член 10, алинея 2 от Наредба № 13 на Общински съвет – Русе?

2. Защо Оперативна програма „ Обреден дом – Русе “ не почиства секторите сред обособените гробни места, които не се поддържат от правоимащите, избрани по реда на член 12, алинея 1 от Наредба № 13 на Общински съвет – Русе, а по-късно да се предяви по правосъден ред претенцията против съответните лица, които не са си изпълнили отговорностите?

В отговор на питането по отношение на ограниченията по отношение на грижовниците, които не съблюдават отговорностите си за поддържане на гробните места, кметът Пенчо Милков подсети, че неизпълнението на поетото обвързване се явява административно нарушаване, наказуемо със глоба санкция в размер от 20 до 500 лв.. Също и че съгласно член 28а, алинея 2, т. 4 от Закона за административните нарушавания и санкции актът за нарушаването следва да съдържа всички персонални данни и настоящ адрес на лицето, неспазило отговорностите си. Констатацията на кмета е, че в осведомителната база на Оперативна програма „ Обреден дом – Русе “, останала от предишни интервали, грижовниците на гробните места са били записвани единствено с трите им имена. Липсата на нормативно изискване в признатата от Общински съвет – Русе редакция на член 12, алинея 1 в регистъра да се вписва и ЕГН на грижовника в сегашния миг води до неспособност в огромна част от случаите да се открият по неоспорим метод изискуемите от закона данни с оглед определяне личността на нарушителя и осъществяване на административно наказателни производства във връзка с лицата, направили административно нарушаване.

От общинска администрация увериха Даскалов, че по отношение на питането и откритите пропуски в нормативната уредба, приготвят план за изменение и допълнение на Наредба № 13 на Общински съвет – Русе.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР