Общинският съвет прие доклада за междинната оценка на Общинския план

...
Общинският съвет прие доклада за междинната оценка на Общинския план
Коментари Харесай

​Приеха междинната оценка на Общинския план за развитие на Мездра

Общинският съвет одобри отчета за междинната оценка на Общинския проект за развиване /ОПР/на Община Мездра за интервала 2014-2020г., показан от кмета инж. Генади Събков. Това стана на последното за годината постоянно съвещание на локалния парламент.
Общински план за развитие е стратегически документ с дълготраен темперамент. Той е формиран и признат от Общинския съвет за период от 7 години /2014-2020г./ Междинната оценка на проекта е създадена от самостоятелен консултантски екип на компания „ ЛИДЕР 2005 “ ЕООД, при съблюдаване условията на член 36 от Закона за районното развиване. Външната оценка за развиването на проекта е позитивна, което потвърждава, че през последните години общинската администрация, общинският съвет и жителите са работили целеустремено и настойчиво за осъществяване на проекта и отбраняване ползите на общността като цяло.
„ Факт е, че създадените от общинска администрация планове намират финансиране и даже имаме подписани контракти. Такъв е договорът, който подписахме с ръководещия орган на програмата за развиване на селските региони по Мярка 7.2, обвързвана с рехабилитиране на улична мрежа на територията на гр. Мездра. В началото на 2018г. следва да подпишем подобен контракт и за рехабилитация на водопроводната мрежа в 4 обитаеми места на територията на Общината на стойност над 5.6 млн. лева И през актуалната 2017г. се работеше динамично по санирането на здания и осъществяване на Оперативна програма „ Региони в напредък “, по която Община Мездра е пряк бенефициент. През 2018г. Общината ще се трансформира в строителна площадка, тъй като следва да въведем в употреба 5 блока по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания и 51 здания на частни физически лица.
С горделивост можем да отчетем и, че през последните години Общината изпълняваше на 100% своите финансови стратегии “, добави инж. Събков.
Според специалистите Стратегията за развиване дава отговор на измененията във вътрешните и външни условия за осъществяване, а осъществяването на стратегическите цели и изразходваните средства имат директен позитивен резултат върху инфраструктурата в Общината за възстановяване качеството и изискванията на живот на жителите. Отчетено е, че при осъществяване на Общински план за развитие дейно се ползва правилото на хоризонтално и отвесно партньорство посредством осъществяване на работни и осведомителни срещи и семинари, присъединяване във официални структури за подготовка на планове и стратегии, както и че община Мездра е осигурила бистрота на Общински план за развитие и на дейностите по неговото осъществяване. Според специалистите напъните на Общинска администрация са ориентирани към по-ефективно потребление на ресурсите и привличане на нови вложения. По-ефективно се употребява човешкия запас в Общината за възстановяване на просветителната, здравната, културната и други услуги на популацията, за обществено включване на лица и групи в неравностойно състояние. В Доклада е посочено и че Община Мездра поставя старания за развиване и поощряване на икономическата интензивност и предприемачество, за развиване на конкурентоспособността на локалната стопанска система, посредством потребление на разнообразни финансови източници.
За финансовото застраховане на осъществяването на Общински план за развитие са употребявани разнообразни финансови източници. Основния финансов инструмент са оперативните стратегии, съфинансирани от Европейските структурни и капиталови фондове - 72%, а най-нисък е делът на Програма за развиване на селските региони с условен дял - под 1%. Водещ принос за осъществяването на Общински план за развитие на община Мездра има Оперативна стратегия „ Околна среда ".
Финансовото осъществяване на проекта е 22,4% - вложени са 37 504 672 лева при планувани за целия интервал 167 469 000 лева По-голямата част от плановете - 85%, са изпълнени, на обща стойност 31 989 919 лева, а в развой на осъществяване са планове на обща стойност 5 514 753 лева или 15% от всички планове. Използват се опциите за финансиране от оперативните стратегии. В Доклада е регистрирано, че въпреки община Мездра да разполага с дребен размер бюджетни средства, са направени голям брой вложения от общинския бюджет за решение на основни потребности и проблеми на хората от общината. Независимо от компликациите поради просветителния ценз на огромна част от популацията, е създадена дълготрайна политика за приобщаването на малцинствата към икономическите и обществени процеси, протичащи в Общината.
Според специалистите Стратегическа цел „ Запазване и възстановяване на качествата на човешкия капитал посредством обществено развиване на всички групи от популацията “ и Стратегическа цел „ Добро ръководство и достъп до качествени публични услуги “ са изпълнени чудесно. Предприети са комплекс от ограничения и са осъществени планове, с които се усъвършенства качеството на образованието и човешкия капитал в Общината. Добре се осъществя и обществена политика в обитаемоте места. Предприети са съответни ограничения за развиване на културната и спортна инфраструктура, както и действия за ангажиране на свободното време на младежите, което обезпечава пълностоен публичен живот на популацията на Общината. Оптимизирана е просветителната инфраструктура за обезпечаване на подобаваща просветителна среда в детските градини и учебните заведения.
Предприемат се ограничения за повишение на уменията и компетенциите на чиновниците в кметствата и общинска администрация, както и възстановяване на материално-техническата база за даване на административни услуги и въвеждане на нови форми за обслужване, в това число и електронни услуги.
В Доклада за междинната оценка на Общински план за развитие е регистрирано, че в Община Мездра са реализирани забележими резултати при качеството на пътната и уличната мрежа, развиване и рационализация на инфраструктурата за съгласуваност и достъп, запазване на околната среда и естествените запаси, възобновяване на обитаемоте места и други.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР