Общинският съвет на Русе реши да прехвърли безвъзмездно правото на

...
Общинският съвет на Русе реши да прехвърли безвъзмездно правото на
Коментари Харесай

Русе подари летището си за 10 години на частна фирма

Общинският съвет на Русе реши да трансферира безплатно правото на прилагане на Летище Русе на компания, благосъстоятелност на Антони Търницов и Христо Крушарски.

Компанията им " Еърпорт Русе " е основана особено за този план.

Търницов беше претендент за покупател на концесионния контракт за летище Горна Оряховица през 2022 година, а Крушарски е прочут най-много с това, че беше притежател на футболния клуб " Локомотив Пловдив ". Всъщност, той влиза в взаимното сдружение със своя компания " Стройпроект ", която се занимавала с произвеждане на " системи за влияние на времето, системи за отбрана от градушки и нарастване на преваляванията " и от три години има лични самолети, основани в Горна Оряховица.

Крушарски изяснява на конференция преди дни, че ползата му към летище Русе е подбуден от опцията " да обслужваме и Румъния, и България с нашата активност ". За да може то да обслужва интернационалните полети, съгласно Крушарски, имало " работа за целия китайски народ " по възобновяване му, а срокът за това е не по-малко от 3-4 година

Решението на ОбС-Русе е взето с болшинство от 47 гласа " за " и единствено 1 " срещу ".

То обаче беше подложено на критика остро от депутата от " Продължаваме промяната " Рена Стефанова.

Стефанова показва, че през 2022 година кметът на Русе Пенчо Милков е отказал да трансферира собствеността на летището на страната, която е имала планове да го възставнои и да провежда осъществяване на полети.

През април 2022 година транспортният министър Николай Събев оферираше да се обезпечат 2,6 млн. лева от държавния бюджет, с цел да може летището още веднъж да работи.

" Сега е подготвен да даде безплатно използването му за период от 10 години на частно сдружение без никакъв ангажимент против това. Единственият въпрос, който поражда у мен при тези обстоятелства, е " Какъв е размерът на уговореното концесионно заплащане? ", написа Стефанова.
Летището " Щръклево " се намира на към 15 км разстояние от Русе и е с територия от 183 хектара.До 2015 година базата е държавна благосъстоятелност, като няколко пъти е предлагано на концесия, само че без триумф.От 2016 има лиценз за летателна площадка за дребни самолети.През 2021 година компанията " Гъливеър " предложи да възвърне постоянна линия с полети от Русе до София.
Милков беше определен за кмет на Русе през 2019 година от БСП; през 2021 той персонално стана член на Инициативния комитет за преизбирането на Румен Радев.

Стефанова настова кметът и общинският съвет да се " въздържат от дейности в края на мандата си, с които поемат дълготрайни задължения за община Русе - изключително в случай че се отнася за безплатни покупко-продажби " и упреква администрацията в " цялостна беззащитност, съчетана със противоречиви практики без публично разискване ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР