Общинският съвет на Казанлък прие предложението на администрацията за увеличаване

...
Общинският съвет на Казанлък прие предложението на администрацията за увеличаване
Коментари Харесай

Двойно увеличение на промилите за такса смет в Казанлък 

Общинският съвет на Казанлък одобри предлагането на администрацията за увеличение на такса битови боклуци. За Казанлък от 2 тя става 4 промила върху данъчната оценка на парцела, а за останалите обитаеми места промилите от 3 стават 6. 
Общо за дейностите по сметосъбирането, сметоизвозването, депонирането на отпадъците и издръжката на общинското звено би трябвало да се съберат 6 175 447 лв.. Увеличаването на таксата ще разреши да се покрият и отчисленията на звук депониран боклук към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 1,425 милиона лв. би трябвало да заплати общината за 2020 година на екоминистерството, а тази сума най-голямото перо в план-сметката на общинското дружество по непорочност.
С част от средствата за такса боклук Общинското дружество „ Комунални действия и поддръжка на инфраструктурата “ ще обнови техниката се, ще работи за повишение на качеството на осъществяваните услуги по непорочност, ще организира осведомителни акции за разделно събиране на отпадък и за сепариране на боклука за понижаване на количеството на депонирания боклук, с което ще се понижат и заплащаните отчисления.
На разширено съвещание на Председателския съвет на общинския съвет представителите на всички политически групи са решили, че разноските на предприятието би трябвало да бъдат колкото приходите и да не се постанова дефицитът за дейностите - към 1,5 милиона лв., да не се покрива от бюджета. 
В община Казанлък такса боклук не е променяна от 2012 насам. Макар нарастването й да е минимално на фона на други общини, то е неотложно, тъй като за осем години разноските на предприятието са нарастнали с 240 на 100 - от 2,297 милиона на 5,096 милиона лв.. С приемането на решението ще разреши по-безболезнено да се преодолее поетапното нарастване на таксата в околните години с смяна на законодателството през 2021 година Тогава се чака смяна на правилото на  заплащането на таксата и се чака да се заплаща на човек от домакинство съгласно количеството генериран отпадък.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР