Общинските съветници от групата на БСП за България направиха две

...
Общинските съветници от групата на БСП за България направиха две
Коментари Харесай

БСП предложи намаление на такса смет за гражданите с 15% и увеличение на кратността на миене на улиците на 30 пъти годишно

Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " направиха две съответни оферти по отчета за План-сметката за чистотата по време на последната за годината сесия на СОС. Първото е да бъде понижена такса боклук за жителите с 15%, а второто - да бъде увеличена кратността на миене на улиците с автоцистерна с дюзи от 24 на 30 пъти годишно.

Предложенията не бяха признати, а съветниците от групата на социалистите не поддържаха План-сметката за непорочност на София за 2023 година. В последна сметка, отчетът също не беше признат.

" Предвиденият размер на разноските е рекорден - 260 млн. лева За последните 12 години те са се нараснали със 100%, означи ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. - А чистотата на столицата продължава да е все по този начин на незадоволително равнище. Това въздейства директно на качеството на живот на жителите. Да не приказваме, че голяма част от плануваните средства се разходват за действия отвън регламентираните ".

Иван Таков означи, че за интервала от 2014-та до 2021 година приходите надвишават разноските с 230 млн. лева А от 2019-та до 2021-ва образуваният остатък е над 100 млн. " За следващ път запитвам кмета Фандъкова къде отидоха тези пари. Защото е явно, че не са за чистотата на София ", сподели той.

Заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова подчертава върху проектирането, построяването, положението и поддръжката на депата за боклуци. При тази активност е налице огромно, съвсем 45%, несъблюдение. " Например от плануваните средства за създаване и рекултивация на хранилище " Садината " - Клетка 1 и 2 са усвоени 0 лв., никакви средства не са усвоени и за създаване на площадка за отнасяне на строителни и едрогабаритни боклуци, а столичани знаят, че на нерегламентираните сметища, това са главните боклуци, които се изхвърлят ", разяснява тя.

" Особено внемание заслужава анализът на разноските, свързани с активността на Завода за твърди боклуци. За поредна година над 44% от тези разноски са за възнаграждение на външни услуги, половината от които са за ръчно сепариране на смесения отпадък, което се постанова заради софтуерни пропуски в сепаририращите линии, изясни Милка Христова. - И това при най-скъпия в Еропа цех ".

Тя обърна внимание и на обстоятелството, че над 7 млн. лева всяка година се прахосват за превозване и изгаряне до циментовите фабрики на произвеждането RDF гориво. - А заявеното съществено нарастване за машинно разчистване и миене остава единствено на думи. Аргументи, с които да разбираем за какво не поддържаме отчета за План-сметката, имаме доста ".

Заместник-председателят на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков подчертава върху плануваните съвсем 4 млн. лева в спомагателната информация към План-сметката за външната услуга " сепариране " за Завода за механично и биологично отнасяне на боклуци на Столична община.

" Имаме оборудване за над 400 млн. лева, а за поредна година то има потребност от външна услуга, външна компания, външни чиновници и всичко това в случай, че Следствен отдел към окръжна прокуратура разполага с общинско дружество, особено основано да прави тази активност, разяснява той. - Ние сме безапелационни, че несъмнено има опция да се усъвършенстват и технологията, и разноските ".

Николай Велчев, заместник-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне означи ниската успеваемост на почистването на казаните за боклук в София. " Всички виждаме препълнените кофи за отпадък във всикчи квартали - от централните, до периферните, разяснява той. - На фона на препълнените кофи за отпадък, които заплашват здравето на жителите, тази година в оферти план на План-сметката за непорочност на София, се планува за активността " Събиране и превозване на битови боклуци до депа и други уреди за отнасяне " 4 млн. лева повече от 2022 година, или общо 78 млн. лева Тоест, средствата се усилват и са по-високи от редица европейски столици, само че улиците на София са все по този начин затрупани от отпадъци ".

Според него моделът на финансиране на дейностите по чистотата на София е непрогледен, неефикасен и безотговорен. " Въпреки непрекъснатото повишаване на събраните доходи, София по времето на ГЕРБ остава ноторно известна с боклуците си по улиците ", заключи Николай Велчев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР