Общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет поискаха оставката

...
Общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет поискаха оставката
Коментари Харесай

Общинските съветници от БСП в СОС поискаха оставката на Фандъкова

Общинските съветници от Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет желаеха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова. Това излиза наяве от тяхна позиция, публикувана до медиите.

" Навръх 9-ти май - Ден на Победата и Ден на Европа кметът на София Йорданка Фандъкова си разреши да опорочи честванията на празника в българската столица. Тя издаде заповед за възбрана на провеждането на мирното шествие на Безсмъртния полк минути преди началото на събитието, което е нарушаване на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Според този Закон тя е длъжна да забрани провеждането на обещано събитие в период от 24 часа след приемане на заявката за организирането му. А такова заявление за осъществяване на шествието и тържественото честване на 9-ти май тя е получила от уредниците още в края на март.

От изявления в медиите научихме, че претекстът за забранителната заповед на кмета е " да не бъде позволена борба сред недоволни групи жители и да бъде нарушен публичният ред ". В опит да бъдат провалени честванията, беше спрян и токът за уличното осветяване, с цел да не може да бъде употребена озвучителна уредба за тържеството на Паметника на Съветската войска, на което участваха посланици и членове на дипломатическия корпус на няколко страни в България.

С тези свои дейности кметът Фандъкова нагнети в допълнение ситуацията. И единствено професионално изпълнените отговорности на чиновниците от Столична дирекция на вътрешните работи предотврати по-сериозни вълнения, в които можеше да има съществено потърпевши жители.

Ние, общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия за България, считаме, че решението на кмета Фандъкова да издаде заповед за възбрана на шествието на Безсмъртния полк е взето под натиска на малобройна група кресливи общински съветници. Смятаме, че то е подбудено от боязън от политическата обстановка, водещ до непоследователно и безконтролно държание. Задължение на кмета е да реши вярно ситуацията в града и да вземе решение, което да подсигурява свободата и правото на извява на жителите. В този случай нейното решение реализира тъкмо противоположния резултат.
Смятаме за извънредно безконтролно от страна на кмета Йорданка Фандъкова и на администрацията на Столична община да позволен наличие на Паметника на Съветската войска на дребна група коренно настроени жители във времето, в което на същото място е декларирано тържественото честване на 9-ти май. Смятаме за обидно и слагането от страна на кмета на знак за тъждество сред тази група провокатори и мирните жители, решили да почетат паметта на свои близки, дали живота си за успеха над фашизма през Втората международна война.

В тази връзка ние питаме за какво на Паметника на Съветската войска беше позволено наличието на тази група провокатори, които безнаказано си позволяваха да хвърлят разнообразни предмети по присъстващите на тържественото честване на 9-ти май, измежду които и посланиците на няколко страни в България?

Ние, общинските съветници от групата на Българска социалистическа партия за България сме безапелационни, че съществена виновност за всичко това има кметът Йорданка Фандъкова. Затова настояваме тя да поеме отговорност за случилото се и неотложно да подаде оставка! ", написа в позицията на съветниците. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР