Общинската приватизация приключи отдавна. 10 години по-късно Марица разказва кой

...
Общинската приватизация приключи отдавна. 10 години по-късно Марица разказва кой
Коментари Харесай

Сините си заплюха Пловдивинвест след общинската приватизация

Общинската приватизация завърши от дълго време. 10 години по-късно " Марица " споделя кой какво взе и в каква кондиция са сдруженията, откакто станаха частни.

Започваме поредицата с „ Пловдивинвест “ АД - едно от най-успешно приватизираните общински сдружения, което работи интензивно и е в цветущо финансово здраве. След като мина в частни ръце, компанията се ръководи от някогашни деятели на Съюз на демократичните сили, групирани към Петър Попов и Муравей Радев.

За 16 години като частна компания има зад тила си десетки изпълнени обекти в страната в региона на публичното, транспортното, жилищното строителство, енергетиката, енергийната успеваемост, хидротехническото, промишленото строителство и други Голяма част от обектите са осъществени по разнообразни европейски стратегии. Печелени са планове по Програма САПАРД, по Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 ”, Оперативна стратегия „ Регионално развиване 2007-2013 ”, Програма за развиване на селските региони /2007-2013/ и Оперативна стратегия „ Транспорт 2007-2013 “

НАЧАЛОТО

" Пловдивинвест " води началото си от 1953 година, когато в Община Пловдив е основан отдел “Капитално строителство “. Шест години по-късно отделът прераства в Управление “Капитално строителство ”. През 1973 година се влива в основаната Стопанска дирекция “Изграждане на селищни системи ” - Пловдив. В зората на демокрацията - през 1989 година, дирекцията е преобразувана в общинска компания “Пловдивинвест ”. С решение № 7839 от 9.VII.1993 година Пловдивски областен съд записва под нова форма общинската компания " Пловдивинвест " в еднолично акционерно сдружение с общинско имущество " Пловдивинвест " ЕАД. Негов изпълнителен шеф е инж. Петър Попов. В съвета на шефовете влизат също арх. Жана Джугаланова и починалият Джовани Димитров - един от най-големите реставратори на Пловдив. Освен дълготраен шеф на общинското, а по-късно на частното сдружение, инж. Петър Попов е някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили в 40-ото национално заседание, някогашен общински консултант и експредседател на Съюз на демократичните сили в Пловдив. Тази есен той ще означи 70-и празник.

ПРИВАТИЗАЦИЯТА

През февруари 2003 година Пловдивската общинска организация по приватизация продава 67% от дяловете на " Пловдивинвест " ЕАД на образуваното за задачата „ Пловдивинвест​ 21 “ АД, също с изпълнителен шеф Петър Попов. Дружеството е записано в края на декември 2000 година с предмет на активност: присъединяване в приватизационна процедура по закупуване на акциите на “Пловдивинвест ” ​- ЕАД. Двете сдружения са на един и същи адрес ​- бул. „ Руски “ 15. На 08.04.2003 година са продадени още 4.242% от “Пловдивинвест ” - ЕАД, а останалите 28.758% - 15 дни по-късно. По-късно като АД „ Пловдивинвест “ остава на същия адрес, на който е до през днешния ден. Капиталът му е 50 хиляди лева Дейността на сдружението е осъществяване на строителен контрол и механически надзор в проектирането и строителството, покупко-продажби с недвижими парцели и други Мажоритарен акционер с 95,76% е „ Пловдивинвест-21 “ АД. Дялове имат и физически лица, сред които Петър Попов - 0,86 % и дясната му ръка и изпълнителен шеф на „ Пловдивинвест “ АД Петър Ангелов - 0,48%. „ Пловдивинвест-21 “ АД се държи от същите две лица, плюс Никола Петков.

УПРАВЛЕНИЕ

Порталът за фирмено разузнаване ДАКСИ подсказва, че от 2009 до 2013 година в борда на шефовете на „ Пловдивинвест “ АД е бил Александър Радев, брат на някогашния финансов министър Муравей Радев. Към днешна дата сдружението се управлява от Петър Попов, сина му Димитър Попов, Петър Ангелов и Анна Петкова. Същите лица, без Ангелов, вземат участие като притежатели с Муравей Радев и в „ Пловдивстройресурс “ АД, също приватизирана общинска компания. Петкова пък дружно със свои сътрудници записва първото сдружение " Квалификация консулт " в опит да приватизира някогашния център за образование на СМК. После изненадващо се отхвърля, а там на бял кон влиза Роза Тотева. Днес на мястото на остарялото общежитие и образователния корпус се издигат хотел " Империал " и новата бизнес постройка на кметската фамилия.

Под шапката на „ Пловдивинвест “ АД като свързани сдружения в масивите откриваме „ Пловдивинвест-21 “ АД - компания майка, дъщерното „ Инвестпро “ ЕООД с едноличен притежател Петър Попов и „ Екокъмпани “ ООД. Съдружници в него са „ Пловдивинвест “ АД и Георги Босев. Последните две компании имат активност в туристическия и хотелиерския отрасъл. „ Пловдивинвест “ АД упражнява строителен контрол и други действия по енергийна успеваемост в цялата страна. От последния оповестен финансов резултат за 2017 година е видно, че сдружението е било на облага с 389 000 лева, само че същата година дивиденти не са раздавани.

КАРТЕЛ ПРИ САНИРАНЕ

В началото на тази година 25 компании от страната бяха уличени в картел при присъединяване в публични поръчки по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Сред тях бе и „ Пловдивинвест “ АД. Дружествата са упрекнати в противозаконни съглашения сред фирмите за манипулиране на процедурите за избиране на реализатор за саниране в общините Пловдив и Гоце Делчев. Схемата е открита при следствието на три от компаниите - „ ВМЛ - консулт “ ЕООД, „ Архкон Проект “ ООД и „ Евиданс инженеринг “ ЕООД. Предстои да се откри какъв е мащабът на сделките и за какъв брой публични поръчки са се правили схеми сред компаниите

Топ обектите

„ Пловдивинвест “ се гордее с редица обекти като архитект. Сред тях са реорганизация входно-изходни автомагистрали в Пловдив - “Пещерско шосе ”, “Брезовско шосе “, “Карловско шосе ”, “Софийско шосе ”, “Кукленско шосе “, “Асеновградско шосе ”, “Цариградско шосе ”. Реконструкция на тунела под Трихълмието в Пловдив. В портфолиото на сдружението са още ремонтът на мостовете на панаира, на Адата и на Герджика, Асеновградският прелез, пешеходните подлези, основната улица на Пловдив. " Пловдивинвест " работи още по плановете за язовир “Пловдивци ” на територията на Община Мадан, газоснабдяването на общините Стамболийски, Пловдив, Кричим и Родопи, планиране на газопровод и газова апаратура на местна отоплителна централа на ОД Министерство на вътрешните работи Кърджали, Малка водно електрическа централа Етрополе и доста други.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР