Община Варна ще поиска отново от държавата да й бъдат

...
Община Варна ще поиска отново от държавата да й бъдат
Коментари Харесай

Варна иска от държавата имот за паркинг, детска градина или училище

Община Варна ще изиска още веднъж от страната да й бъдат предоставени безплатно парцели, за които в предходни години е получава отводи. Това гласоподаваха на днешното си съвещание членовете на локалния парламент.

Най-много диспути провокира терен, който се намира в идеалния център на морския град в карето сред улиците „ Парижка комуна ”, „ Никола Даскалов ”, „ Никола Кънев ” и „ Д-р Пюскюлиев ”. Площта му е от над 7 дка и е благосъстоятелност на министерството на правораздаването. Преди години се предвиждаше там да бъде издигната нова Съдебна палата, само че за нея бе определена някогашната Циркова площадка. Преди 4 години. тогавашната локална власт изиска парцела за създаване на публичен паркинг, само че получи отвод. Предложението на сегашната кметска администрация още веднъж е за построяването на паркинг.



Мартин Златев от „ Български гласъ ” разяснява, че общината няма да може да осъществя подобен план в идващите години.

„ В момента няма документи за построяването на паркинг. След като придобием държавен парцел, в границите на идващите 5 години би трябвало да осъществяваме планувания план, другояче би трябвало да върнем парцела. Паркинг на пъпа на Варна е ужасно нужен, само че там ще дойдат огромните вериги, от горната страна ще стартират да се строят жилища. За момента е безумство да се строи паркинг върху 7 дка на центъра на Варна ”.

В предлагането за предназначението на парцела бе добавено, че той може да бъде употребен освен за построяването на паркинг, само че и за детска градина или учебно заведение. Бившият кмет Иван Портних и сътрудника му от групата на ГЕРБ Тодор Балабанов дефинираха формулировката като „ несериозна ”.

„ Мястото е безшумно, умерено и в централната част на града, където има голям недостиг за места за детски градини и ясли. Излиза, че администрацията желае нещо, което не знае защо го желае. Ако желаеме парцела за паркинг, какъвто също е нужен, би трябвало да го кажем ясно, с цел да го знаят хората. Ако кажем, че го желаеме за детска градина, е друга тематика. Но да кажем, че го желаеме за паркинг и за детска градина, звучи, меко казано, несериозно ”, съобщи Иван Портних.

„ Несериозно е в предлагането да е записано, че желаеме паркинг, а да се прибавят ясли, детски градини, учебни заведения, гимназии и паркове. Ставаме смешни. Това е Общинският съвет във Варна, а не в Каспичан, без да желая да обидя някого ”, добави Тодор Балабанов, който в предходни мандат бе ръководител на локалния парламент.



В последна сметка предлагането на опозицията точката да бъде отсрочена за разглеждане не бе признато и тя бе гласувана. За последваща сесия обаче бе отсрочено предлагането да бъде пожелан парцел от 47 дка в местността Салтанат, който е благосъстоятелност на министерството на защитата. Кметът Благомир Коцев изясни, че там ще бъде самостоятелен парк. Тодор Балабанов посочи, че има предложение през терена да се прокара улица, свързваща бул. „ Васил Левски ” с Крайбрежната алея. Тази концепция нямало да може да се осъществя, в случай че не е посочена в предлагането до министерството. Освен това не бил обяснен въпросът с подземната военна инфраструктура, добави Балабанов.



Друг парцел на министерството на защитата, който община Варна ще направи опит да получи, е с повърхност от над 10,5 дка в местността Горчивата чешма, върху който има недовършен състезателен комплекс. Неговото строителство е изоставено от години, а към реализирането на план за спортна база интерес са проявявали варненски университети, съобщи Иван Портних. Председателят на Общинския съвет Христо Димитров и зам.-кметът Диан Иванов позволиха, че обектът може да бъде приключен по този метод, защото инвестицията за него ще е огромна.

Община Варна ще изиска от министерството на образованието парцел с повърхност от 7 дка в региона на Техникумите. Плановете са там да бъде издигната нова постройка на главно учебно заведение „ Иван Вазов “.



От дневния ред на локалния парламент отпадна предложение за придобиване на постройката, в който до неотдавна се обитаваше Руското консулство. За нея към този момент се появи предложение там да бъде преместена библиотеката. Кметът Благомир Коцев добави, че има разновидности постройката да се употребява за детска градина или от общинската администрация.

Съветниците гласоподаваха анулация на решение за продажбата на 9 дка в квартал „ Младост “. Идеята беше там да бъде издигната постройка, в която да бъде настанена локалната районна администрация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР