, Община Варна е в процес на изготвяне на проект

...
, Община Варна е в процес на изготвяне на проект
Коментари Харесай

Варна ще добави 77 електробуса и 10 тролейбуса към проваления си проект за модерен градски транспорт

, Община Варна е в развой на правене на план за пазаруване на нови екологични транспортни средства за градския превоз. Това заяви през днешния ден Пресцентъра на общинската администрация.
Управляващият орган на Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 " е определил

безплатна финансова помощ в размер до 70 млн. лева,

като средствата ще бъдат употребявани за електрически рейсове и тролейбуси за градския превоз, гласи публикуваната през днешния ден информация.

Проектът включва пазаруването ориентировъчно на 54 съчленни, 23 солови електробуса и 10 тролейбуса. С парите от финансовата помощ по Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 " следва пазаруването, доставката и монтажа на съоръжение, уреди, обзавеждане и техника, нужна за поддръжка и обслужване на електрически транспортни средства, станциите и точките за зареждането им, ремонт и замяна на съществуващата контактна мрежа на градския превоз.

Окончателният брой на транспортните средства да бъде избран на база на финансовите разбори, които се изготвят сега, оповестяват от общинската администрация във Варна. До месец септември т.г. би трябвало да бъдат подадени документите в Министерството на околната среда и водите, а до края на октомври да бъде осъществена оценка и да бъде подписан контракт с ръководещия орган на оперативната стратегия за разпределяне на безвъзмездната финансова помощ.

С новите транспортни средства автопаркът на общинската компания " Градски превоз " ЕАД ще бъде освежен на 100%, настояват от варненската община.

По плана " Интегриран градски превоз на Варна ", финансиран по Оперативна стратегия " Регионално развиване " към този момент бяха доставени 88 рейса и 30 тролейбуса за градския превоз в града. Извън доставката на транспортните средства обаче, най-големият план с европейско финансиране, по който Варна е работила досега, се оказа

цялостен неуспех.

Той бе на стойност 115 млн. лева и включваше 10 съставния елемент. Те трябваше да обезпечат благоприятни условия за автоматизирана продажба на билети, за прекосяване на рейсовете на градския превоз с преимущество през кръстовищата, за информация в действително време за придвижването им сред спирките и за основаването на бърз автобусен кулоар сред двете най-отдалечени точки на града (BRT).

 Архивна фотография от пътуването на варненския кмет Иван Портних (в ляво) по трасето на въображаемия бърз автобусен кулоар във Варна на 26 февруари 2015 година В дясно на фотографията е ръководителя на плана Биляна Якова.
© LiveVarna

Архивна фотография от пътуването на варненския кмет Иван Портних (в ляво) по трасето на въображаемия бърз автобусен кулоар във Варна на 26 февруари 2015 година В дясно на фотографията е ръководителя на плана Биляна Якова.

Освен това с парите по плана, трябваше да бъде осъществена рехабилитация на пътни прави по трасето на коридора, да се сътвори център за ръководство на интегрираната система за градски транспорти, да се ремонтира автобусното хранилище на общинския транспортьор " Градски превоз ", да се изградят велоалеи и други

Но макар, че още през 2016 година планът

" Интегриран градски превоз на Варна " бе регистриран като завършен,

а бюджетът му от 115 млн. лева като " сполучливо усвоен ", високоскорстното автобусно трасе сред кварталите " Владиславово " и " Бриз " няма, не работи и системата за обезпечаване на зелен сигнал по кръстовищата за рейсовете на градския превоз, няма го плануваното по плана асфалтово покритие срещу заледяване по спирките, нито рампи за по-лесно качване в рейсовете на инвалидни и бебешки колички.

 Трасето на неосъществения бърз автобусен кулоар във Варна
© LiveVarna

Трасето на неосъществения бърз автобусен кулоар във Варна

След многократни ПР акции, доработване на плана и разпределяне на в допълнение финансиране, автоматизираната билетна система по този начин и не може да проработи и до този миг. На всичко от горната страна едвам след несполучливите опитите за въвеждането й в употреба стана ясно, че автоматите не са пригодени за издаване на билети с друга стойност за пътешестване до курортните комплекси отвън града, не одобряват всички банкнотни купюри и също така не са пригодени за прилагане от хора с нарушено зрение.

В подмяна на всичко това обаче, в последните месеци преди последните избори за локална власт през 2015 година, администрацията на кмета Иван Портних похарчи

близо 1 млн. лева за акцията по гласност на плана.

Разследване на " Дневник " тогава сподели, че огромна част от поръчките за тази активност са били извоювани от сдружения, свързани със спортния министър Красен Кралев.

В средата на март т. година стана известно, че Варна ще би трябвало да заплати от бюджета си близо 225 хиляди лева като финансова промяна поради нарушавания при организирането на социална поръчка за три пътни ремонта. Те са част от втората фаза на плана й " Интегриран градски превоз ". Това стана ясно от Решение на Административния съд във Варна във връзка тъжба на общината против наказването, наложено й от Министерството на районното развиване и благоустройството. То е ръководещ орган по оперативна стратегия " Региони в напредък ", която финансира безплатно и съвсем напълно

плана на стойност 39 млн. лева

Изпълнители на ремонтите по булевардите " Приморски ", " Цар Освободител " и ул. " Първи май " са сдружението " Инжстройинженеринг " и едноличния търговец " Станка Василева ". Те са част от кръга на фирмите, които работиха по всички инфраструктурни планове на локалната администрация по време на трите мандата на някогашния варненски кмет Кирил Йорданов. На базата на нови публични поръчки и рамкови контракти същите компании продължиха да работят без конкуренция и по време на мандата на настоящия варненски кмет Иван Портних.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР