Община Търговище започва подготовка за създаването на индустриален парк. Идеята

...
Община Търговище започва подготовка за създаването на индустриален парк. Идеята
Коментари Харесай

Община Търговище ще кандидатства за изграждане на индустриална зона по Плана за възстановяване и устойчивост

Община Търговище стартира подготовка за основаването на промишлен парк. Идеята е той да бъде построен по Програмата за обществена поддръжка за развиването на индустриални региони, паркове и сходни територии и за привличане на вложения по Плана за възобновяване и резистентност, оповестиха от администрацията на кмета Дарин Димитров, съобщи Българска телеграфна агенция.

Целта е да бъде основан промишлен парк, с обща повърхност не по-малко от 300 декара. В обсега му ще се включат общо 120 дка поземлени парцели от промишлената зона на града и поземлени парцели, общинска благосъстоятелност, в землището на село Васил Левски. Набелязани са терени, които са наоколо до основния път София - Варна, до железопътна линия и с опция за създаване на нужната техническа инфраструктура – зареждане с електричество, ВиК и други. За да се обезпечи обща повърхност от най-малко 300 дка, ще се търси опция за партньорство с частен вложител, който да обезпечи останалата част от нужните терени.

От администрацията прецизират, че възможни претенденти по процедурата са юридически лица, които са търговски сдружения с над 50 на 100 държавно или общинско присъединяване в капитала. За да отговори администрацията на това условие, на идното съвещание на Общинския съвет се внася докладна за смяна на наименованието и допълнение на активността на „ БКС Търговище “ ЕООД. Дружеството не бе закрито след основаването на общинското дружество със същото име и предмет на активност през 2016 година Целта е компанията да бъде оператор на бъдещата индустриална зона. Дружеството ще носи името „ БКС Индустриален парк Търговище ” ЕООД. В предмета му на активност ще бъде добавено построяването, ръководството и развиването на индустриални зони. Ще бъде осъществено и увеличение на капитала му с непарична вноска, посредством апорт на 12 общински недвижими парцела. 

С друга докладна се желае позволение за изработването на профилиран обстоен организационен проект за застрояване на индустриалния парк. С този проект ще се основат нови урегулирани поземлени парцели с предопределение за индустриални и складови действия.

Крайният период за кандидатстване по процедурата е 2 ноември 2023 година

Докладните, касаещи построяването на индустриалната зона, са оповестени на уеб страницата на Община Търговище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР