Община Сливен няма да връща претендираните от Министерството на околната

...
Община Сливен няма да връща претендираните от Министерството на околната
Коментари Харесай

На последна инстанция: Община Сливен не дължи на МОСВ 4 млн. лева по първия воден цикъл

Община Сливен няма да връща претендираните от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) 4 милиона лв. – финансови корекции по първия воден цикъл на града.
Това е окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което в действителност бе доказано предходното - на Бургаския апелативен съд.
Изпълнението на първия воден цикъл на град Сливен, финансиран по Програма ИСПА и Оперативна стратегия „ Околна среда” 2007-2013, бе съпроводено с големи пречки и запаметяващи се корупционни и политически кавги.
Проектът, стартирал по време на кметуването на Йордан Лечков, бе и първият огромен инфраструктуерн план, преотстъпен от Министерство на околната среда и водите за осъществяване от община. Резултатът бе, че близо две години Сливен бе в ровове и траншеи , а Европейската комисия спря осъществяването на всички европейски планове на Общината поради подозрения за корупционни практики.
Проектите бяха размразени при започване на идващия мандат – на кмета Кольо Милев, когато бе направено и ново планово предложение за актуализиране и довеждане докрай на водния цикъл на град Сливен.
Що се отнася до осъществените по първия воден цикъл строителни действия, изисканият подробен мониторинг осветли извънредно фрапиращи механически и финансови нарушавания . Именно те бяха в основата на предявените от Министерство на околната среда и водите искания за над 4 милиона лв.. Заради забърканата невероятна институционална, правна и корупционна каша, през последните 10 години от време на време избухваха кавги и правосъдни искания за неизплатени суми и неустойки по първия воден план, най-вече за финансов и политически рекет върху локалната власт в Сливен.
Някои от основните герои във водната сага към този момент не са сред живите, други получиха индулгенции за непорочност през правосъдната система, трети поставиха неистови старания за излизане от зловонната финансова, управническа и корупционна амалгама и съумяха да измъкнат Общината от правосъдните искове за милиони и униженията на частното изпълнително произвеждане.
Последният епизод от проточилата се правосъдна баталия стартира през 2017 година, когато, по самодейност на Министерство на околната среда и водите, Национална агенция за приходите започва процедура за събиране на частно държавно взимане в размер на 4.5 милиона лв. от Община Сливен. Последва следващ запор върху общинските сметки от частен правосъден реализатор. Общината стачкува разпореждането в законно открития период и изиска неотложно прекъсване на осъществяването.
По-късно Сливенският областен съд постанови прекратявана на производството и обезсилване на издадения в интерес на Национална агенция за приходите изпълнителен лист.
Решението бе препотвърдено от Бургаския апелативен и от Върховния касационен съд.
Това поставя точка на финансовите искания и правосъдния спор по злощастния първи воден план на града.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР