Община Русе кандидатства за финансиране съвместно с Община Гюргево по

...
Община Русе кандидатства за финансиране съвместно с Община Гюргево по
Коментари Харесай

Депозиран бе проектът за изграждане на парк в кв. Здравец в Русе

Община Русе кандидатства за финансиране взаимно с Община Гюргево по Програмата трансгранично съдействие “Interreg VI-A Румъния — България 2021-2027 година За Русе планът „ ReNature, Зелено моделиране на градски зони, основаване на нови системи за отдих и занимания навън “ планува построяването на парк в кв. Здравец върху общински парцел на бул. „ Липник “ №121.


В края на юни Община Русе организира питане измежду русенци, в което се включиха 2575 души. Над 98% от тях приветстваха концепцията за обособяването на паркова зона в посочения парцел.

 

Кметът Пенчо Милков също уточни, че макар че кварталът е добре озеленен, живущите там не разполага с парк наоколо до домовете си и такова пространство би било от изгода за локалното население.
При утвърждение и осъществяване на плана теренът, сега затрупан със строителни материали и боклуци, ще бъде освежен и ще усъвършенства качеството на живот в региона.


Проектното предложение включва паркът да бъде построен с естествени и екологосъобразни материали, вместо с така наречен „ сива инфраструктура “. Обособена е зона за пикник, за събития и срещи, както и детска площадка. Алеите ще са с водопропусклива настилка, а осветлението със слънчево зареждане. Планира се подобаваща паркова мебел и чешма за питейна вода. Растителността ще бъде от локални растителни типове, присъщи за Дунавската низина и крайбрежието на р. Дунав, а тревните смеси- сухоустойчиви, слънцелюбиви и с екстензивна поддръжка.
Отредена е зона за слагане на преместваеми тоалетни, плануват се система за видеонаблюдение и автоматизирана поливна система. Акцент в парка са фонтанът и ъгъл „ Биоразнообразие ”, в който да се развият билкова градина, градина, привличаща инсекти и птици, градина с подправки, градско земеделие и други


В румънската си част планът планува озеленяване на зона за отдих в Община Гюргево. Там се възнамерява и облагородяване на пространството, засаждане на дървесни и растителни типове, които са неинвазивни за района, доставка на паркова мебел, възстановяване на парковите алеи и усъвършенствания на главните детайли на парковата зона.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР