Община Русе изрази отрицателно становище относно отпадането на проект Изграждане

...
Община Русе изрази отрицателно становище относно отпадането на проект Изграждане
Коментари Харесай

Община Русе настоява правителството да преразгледа позицията си за отпадането на проекта за интермодалния терминал

Община Русе изрази негативно мнение по отношение на отпадането на план „ Изграждане на интермодален терминал в Северен централен регион на обмисляне в България – Русе “ от опцията за финансиране посредством Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България. В публично писмо до министър-председателя и министрите на финансите, районното развиване и благоустройството и превоза и известията заместник-кметът на Русе Димитър Недев изрази несъгласието на администрацията с държавното решение.

Писмото показва, че като един от най-големите градове в страната, притежаващ най-голямото речно пристанище, включено в главната ТEN-T мрежа на територията на България, Русе комбинира няколко разнообразни типа превоз и се трансформира във значим интермодален транспортен център на Северна България. Успешното включване в възходящия товарооборот от река Дунав и Русе към Черно море ще утвърди общината като един от основните логистични и дистрибуционни центрове на Балканите. Това ще ускори опциите за развиване на обмена и надлежно икономическия напредък в Северна България.

Изграждането на интермодалния терминал ще има принос за понижаване на разноските за потребителите, понижаване на замърсяванията на въздуха и за съкращаване на разноските заради измененията в климата. В писмото Димитър Недев визира и болната тематика на русенските жители и институции с качеството на въздухa и по какъв начин планът ще повлияе на неговата непорочност.

Изключването на подобен жизненоважен транспортен и бизнес план би лишило Русе и района от развиването на екологичен превоз, подобряването на социално-икономическите условия и привличане на целенасочени вложения за възстановяване на конкурентоспособността. Това препятства и опцията да се обслужват вносът и износът от областите Русе, Разград и Силистра от и към Турция, Гърция, западна Румъния, Русия, Украйна, Прибалтийските страни и страните от Централна и Западна Европа.

Изключването от финансиране за интермодалния терминал ще докара и до редица пропуснати изгоди. Сред тях са увеличените доходи в локалния бюджет, повишение стандарта на живот на русенци, понижаване на пътния трафик и пътно-транспортните катастрофи, повишение стандарта на живот, основаване на нови работни места, повишение атрактивността на терените, както и икономии от експлоатационни разноски на транспортните средства.

В писмото се упорства българското държавно управление навреме да преразгледа решението си и да остави основния за Русе план за финансиране посредством Националния проект за възобновяване и резистентност. Община Русе чака нужните спомагателни средства за сполучливото му осъществяване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР