Община Пловдив ще обяви за продажба акциите си във фирма

...
Община Пловдив ще обяви за продажба акциите си във фирма
Коментари Харесай

Изненада: Община Пловдив продава акциите на превозвач

Община Пловдив ще разгласи за продажба акциите си във компания „ Градски превоз “ АД, оповестена в неплатежоспособност с решение на Окръжния съд от 2019 година Това ще стане, откакто на идната сесия Общинският съвет гласоподава предлагането на зам.-кмета Величко Родопски.

Акциите са 66 608 броя, което прави 2,84 % от капитала на сдружението. Разпродажбата на имуществото на приватизирания преди години общински транспортьор е постановена от съда, с цел да се удовлетворят настояванията на кредиторите.

Делът на общината ще бъде продаден на „ Петрол енерджи “ ЕООД, откъдето е постъпило искане. Дружеството към този момент е придобило 135 235 акции или 5,77 % от банкрутиралата транспортна компания по 1,04 лв. за численост. Общинският дял ще бъде оценен от самостоятелен лицензиран оценител, след което ще се извърши договорката.

Акциите са на компания „ Транс сити “ АД, чийто мажоритарен притежател е Ангел Батаклиев. „ Градски превоз “ беше приватизирана през май 2007 година, само че единствено на 67 на 100 от капитала. Останалият дял от 33% притежаваше общината досега, в който мажоритарният притежател не усили капитала на сдружението. В резултат на това присъединяване на община Пловдив в транспортната компания падна до 2,84%.

Според контракта за приватизацията „ Транс сити “ заплати 5 128 000 лв. при покупката на сдружението, покри всички задължения на общинския транспортьор, в това число и заплатите на служащите, забавени с месеци. Приватизаторът се задължаваше да обнови автопарка. Докара нови рейсове, само че не съумя в период да достави тролейбуси. През 2012 година общината спря контракта с „ Градски превоз “ АД за обслужване на линиите, започнаха продължителни правосъдни каузи, компанията изпадна в неплатежоспособност и спря да работи.

Маршрутите поеха частните превозвачи, които и преди този момент държаха част от линиите.

Дружеството се ръководи от синдик, назначен от съда да се разплати с задълженията. Те бяха близо 10 млн. лв., в това число към Национална агенция за приходите и снабдители, включително и на гориво. Част от тролейбусната мрежа, паднала и свалена, се разпродава, терените също бяха оповестени за обмен.

Батаклиев неведнъж е предложил на предходната градска администрация взаимно да възстановят тролейбусния превоз, като аплайват по оперативна стратегия за финансиране. Но получи отвод.

Базата до гара „ Филипово “ е под ключ и извън наподобява отчайващо. Преди години тук работеха стотици.
Свързани вести Протестен протест пред постройката на компания “Градски превоз ” Превозвачи: Фирма "Градски превоз " се източва
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР