Община Бургас продължава своята екологична политика да бъдат премахвани излезли

...
Община Бургас продължава своята екологична политика да бъдат премахвани излезли
Коментари Харесай

Освободиха 225 паркоместа от стари коли в Бургас

Община Бургас продължава своята екологична политика да бъдат премахвани излезли от приложимост моторни транспортни средства, които са изоставени от притежателите им на паркинги и в междублокови пространства, оповестиха от Общината.

Инициативата започва още през 2008 година. През миналата 2022-ра 225 остарели коли са отстранени - непринудено или със заповед за наложително пренасяне - разкомплектоване. Извършени са повече от 350 инспекции за изоставени и излезли от приложимост транспортни средства.

Издадените заповеди за наложително пренасяне са 102 броя. Съставени са 492 констативни протокола за пускане на процедури, свързани с излезлите от приложимост транспортни средства.

Екоинспекторите от общинския отдел " Опазване на околната среда " реализират ежедневна контролна активност за нерегламентирано замърсяване с боклуци, в това число и излезли от приложимост моторни транспортни средства /ИУМПС/ - боклук по смисъла на §1, т. 1б от Наредбата за условията за отнасяне на отпадъците от моторни транспортни средства, а точно коли, които нямат удостоверен стикер за минал годишен механически обзор повече от три месеца.

Собствениците на ИУМПС са длъжни да ги предадат на площадка за краткотрайно предпазване или в център за разкомплектоване на ИУМПС.

За да бъде един автомобил систематизиран като ИУМПС, той би трябвало да дава отговор на най-малко едно от следните условия:

- да бъде със остарели регистрационни номера

- да са минали най-малко три месеца от датата, на която е следвало да бъде осъществен наложителен периодически механически обзор

- да се намира на терен общинска или държавна благосъстоятелност

В отговор на полученит сигнали за изоставени коли, екоинспекторите правят инспекция на място и маркират със стикер тези, отговарящи на упоменатите критерии.

Съгласно условията на Наредбата по ръководство на отпадъците и Наредбата за излезлите от приложимост МПС, на техните притежатели се дава 14-дневен период за доброволното им пренасяне на площадка за краткотрайно предпазване или в център за разкомплектоване.

След приключване на този период се правят съответните контролни инспекции. Ако колите не са преместени, следва сформиране на акт за определяне на административно нарушаване и издаване на заповеди за насилственото им пренасяне.

За страдание, законовите периоди са релативно дълги и в най-оптимистичния вид действително наложително пренасяне може да се реализира до месец след влизане в действие на заповедта за наложително пренасяне или към 6 месеца от пускане на процедурата.

При установени изоставени коли можете да сигнализирате на " Денонощен дежурен телефон на Община Бургас " - 056/84-15-60 (907-218) или на горещия телефон в дирекция " Околна среда " - 056/82-66-59, както и на e-mail: [email protected].
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР