Община Борован проведе встъпителна конференция по проект Подготвителни дейности за

...
Община Борован проведе встъпителна конференция по проект Подготвителни дейности за
Коментари Харесай

Представиха проекта МИГ Борован - Враца - Вършец на встъпителна конференция /снимки/

Община Борован организира встъпителна конференция по план „ Подготвителни действия за основаване на МИГ Борован - Враца - Вършец “. В нея участваха кметът на Община Борован инж. Десислава Тодорова, кметът на Община Враца Калин Каменов, зам.-кметът на Община Вършец Георги Янкулов, представители на сътрудниците по плана от неправителствения бранш и бизнеса, заместник-кметове, специалисти, представители на учебни заведения, аграрни производители. 
Целта на осведомителното събитие е запознаване на необятната общност с задачите и дейностите на плана, който се извършва според Административен контракт за БФП № BG06RDNP001-19.610-0004-C02/15.03.2023 година, финансиран от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. За първи път в нашия район три общини от две области дружно с три компании и четири неправителствени организации си сътрудничат, с цел да реализиран основаване на Местна инициативна група (МИГ) и да ползват метода водено от общностите локално развиване (ВОМР). Партньори по плана са Община Борован (водеща организация), Община Враца, Община Вършец, представителите на стопанския бранш „ АГРОТРЕЙД Секретен сътрудник ” ООД - с. Борован, „ КАЛИПСО – С “ ЕООД - с. Борован и „ ЕЛЕКТРОСТАРТ ” АД – гр. Вършец, представителите на нестопанския бранш Народно читалище „ Огнище – 1930 “ - с. Челопек, община Враца, Сдружение „ Врачански районен институт по труда и обществената политика ” - с. Горно Пещене, община Враца, Сдружение „ Местна самодейност за Вършец “ - гр. Вършец и Народно читалище „ Просвета 1919 ” - с. Малорад, община Борован. 
Събитието беше намерено от кмета на Община Борован инж. Десислава Тодорова, която акцентира, че правенето и използването на Стратегия за водено от общностите локално развиване ще е ориентирано към устойчивото развиване в разнообразни браншове в трите общини, посредством сливане на локалните заинтригувани страни към общи планове и мултисекторни действия за реализиране на синергия по повод използването на метода Водено от общностите локално развиване. 
Общите цели на плана са: 
1. Провеждане на осведомителна акция за разпространение на метода ВОМР и Стратегията; 
2. Създаване на Местна инициативна група (МИГ) на територията на общините Борован, Враца и Вършец; 
3. Разработване на Стратегията за ВОМР. 
ВОМР е сполучлив метод за социално-икономическо възобновяване и изисква задоволително развъртян локален потенциал и задоволителна ангажираност и интензивно присъединяване на локалните общности. Целевите групи са: популацията на територията на евентуалната МИГ, което възлиза на 23 836 поданици по данни на Национален статистически институт към 31.12.2020 г.; локалните неофициални лидери; сътрудниците по плана. Територията на МИГ е кохерентна с непрекъснати граници и обгръща територията на селските общини Борован и Вършец, както и всички 22 обитаеми места на община Враца, влизащи в нейните административно-териториални граници, без гр. Враца в строителните му граници. Съществената част от работата по осъществяване на плана е обвързвана с провеждането на 12 осведомителни срещи, 5 работни срещи на образувани фокус – групи и 6 публични форума с представители на всички социално-икономически браншове в обитаемоте места от локалното партньорство, за да се дефинират целите на бъдещата Стратегия за ВОМР. Ще се извършат нужните изследвания и разбори на територията в обсега на МИГ и въз основа на събраната непосредствено от хората и бизнеса информация, ще се проучват потребностите на общността и ще се посочат целите за региона, които ще залегнат в Стратегията. Планирани са 11 образования, свързани с правилата на стратегическото обмисляне, преимуществата на метода водено от общностите локално развиване за развиването на селските региони, административно устройство на МИГ и ръководство на МИГ. 
Очакваните резултати от реализирането на плана се свеждат до: 
• Учредена Местна инициативна група Борован-Враца-Вършец; 
• Общност, придобила познания и умения за използване на метода ВОМР. 
• Информирана общност за поддръжка и присъединяване в плановите предвиждания; 
• Разработена Стратегия за ВОМР. 
Стойността на плана е 56 765.69 лева 100% безплатна финансова помощ, от които 51 089.12 лева (90%) от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони и 5 676.57 лева (10%) – национално съфинансиране. Срокът за осъществяване е 15.12.2023 година, като дейностите, свързани с създаването на Стратегията ще приключат по-рано за през месец септември да се кандидатства с планово предложение за финансиране на заложените в нея ограничения. МИГ Борован – Враца – Вършец ще работи за устойчивото развиване на целевата територия, представлявайки ползите на общността, отчитайки локалните потребности и капацитет, както и съответните обществени и културни характерности, като преценява локалната еднаквост и локалните конкурентни преимущества. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР