Община Благоевград ще отбележи 110 години от Освобождението на Горна

...
Община Благоевград ще отбележи 110 години от Освобождението на Горна
Коментари Харесай

Историческа възстановка, тържествен преглед на знамената и тържествена заря-проверка, само част от наситената с патриотизъм програма по повод 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

Община Благоевград ще означи 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско господство с богата празнична стратегия. Честванията ще бъдат в границите на два дни – 4 и 5 октомври.

В тях ще вземат присъединяване 3-то Бригадно командване – Благоевград, Регионален исторически музей, РК към НД „ Традиция “, Сдружение „ 14-ти пехотен полк “, Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград и други

Началото на програмата ще бъде сложено на 4 октомври от 19:00 часа, когато ще се състои Тържествен обзор на исторически флагове и униформи на Българската войска. Събитието ще се организира на пл. „ Георги Измирлиев “, като тази година към сбирката, която ще бъде показана, са включени нови флагове. От 19.30 часа, още веднъж на пл. „ Георги Измирлиев “ ще има Тържествена инспекция (заря).

Подробности към наситената със събития стратегия бяха обявени през днешния ден на конференция от Силвия Домозетска, шеф на Дирекция „ Култура, спорт, туризъм “ към Община Благоевград, Кирил Алексиев, шеф на РИМ – Благоевград и Йордан Стоянов, началник на Сдружение „ 14-ти пехотен полк “.

На 5-ти октомври, от 09.00 часа, в двора на църквата „ Въведение Богородично “ ще бъде отслужена панихида за починалите за Освобождението на Горна Джумая от османско господство. Отново там, пред паметните плочи на Майор Иван Павлович Орлински и военачалник Спас Георгиев, ще бъдат положени цветя в символ на респект и благодарност.

Непосредствено по-късно на пл. „ Македония “ следва издигане на националното знаме на Република България, след което, от 10.30 ч., ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, намиращ се на пл. „ Мите Марков “.

Изключително забавен щрих в програмата във връзка 110-години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония “ е историческата възстановка „ Утро на свободата “, в която присъединяване ще вземат представители на РИМ – Благоевград, РК към НД „ Традиция “, Сдружение „ 14-ти пехотен полк “, Център за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград и над 20 исторически клуба от цялата страна. Чрез възстановката ще бъдат пресъздадени моменти, тясно свързани с Освобождението. Тя ще бъде показана пред поданици и посетители на града в квартал „ Вароша “, при РИМ – Благоевград, от 11.00 часа. На същото място ще се организира и концерт на оркестър „ Шевица “.

В 12.30 часа в зала „ 22 септември “ стартира научна кръгла маса „ 110 години Свобода “.

През втората част от деня на 5 октомври, от 18.00 часа, в държавна такса „ Никола Вапцаров “ ще има Тържествена сесия на Общински съвет, а от 19.30 часа благоевградчани ще могат да гледат предпремиерно част от новата режисура на Ансамбъл " Пирин " " Между девет планини ".

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР